DOSEG VOZILA RENAULT E-TECH 100% ELECTRIC

E-Tech 100% electric - domet vožnje - Renault
Doseg električnih vozila
Doseg je jedno od glavnih obilježja električnih vozila.
Električni motor troši energiju jednako kao i termički, pri čemu vrijednost njegove potrošnje ovisi o nizu čimbenika kao što je stil vožnje, vrsta ceste, vanjska temperatura, masa vozila i dodatna oprema.
E-Tech 100% electric vozila su osmišljena da vam pomognu povećati doseg.
Na primjer, sa samo jednim punjenjem vozila Scenic E-Tech 100 % electric možete prijeći do 625 km (prema ispitnom ciklusu WLTP).     

UPRAVLJAJTE DOSEGOM

TEORIJA I PRAKSA
U teoriji, doseg je put koji vozilo s potpuno napunjenom baterijom može prijeći prije nego što se ta baterija isprazni.
Računa se u skladu s ispitnim postupkom WLTP i služi kao referentna vrijednost za usporedbu vozila.
Važno je znati da se doseg dobiven u okviru ispitnog postupka WLTP, iako nije u potpunosti reprezentativan, temelji na čimbenicima koji su slični stvarnim uvjetima vožnje.     
ŠTO JE WLTP?
WLTP (Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure) označuje Svjetski usklađen ispitni postupak za laka vozila predstavljen 2017. godine. Riječ je o globalnom standardu čiji je cilj odraziti stvarne uvjete vožnje kroz usklađivanje ispitnih ciklusa, kao i pružiti precizne i usporedive podatke za sve marke vozila. Ispitni postupak WLTP upotrebljava se za mjerenje dosega i potrošnje električnog vozila te za mjerenje vrijednosti emisija CO2 i emisija onečišćujućih tvari kod vozila s termičkim motorom.  
STVARNI DOSEG
Stvarni doseg ovisi o stvarnim uvjetima vožnje, zbog čega katkad može biti manji od procijenjene vrijednosti. Stil vožnje, vrsta ceste i vremenski uvjeti utječu na doseg električnog vozila jednako kao što utječu na doseg vozila s termičkim motorom. Primjerice, veća potrošnja energije može smanjiti doseg za 25% (u usporedbi sa standardnim ciklusom vožnje WLTP).     

ČIMBENICI KOJI UTJEČU NA DOSEG

Doseg električnog vozila ovisi o nekoliko vanjskih čimbenika i načinu na koji vozač upravlja vozilom.     
STIL VOŽNJE
E-Tech 100% electric - stil vožnje - Renault
Stil vožnje
Sportski, dinamičan, staložen, uglađen, brz, spor... Način na koji vozite utječe na brzinu potrošnje energije u pogonskoj bateriji.     
VRSTA CESTE
E-Tech 100% electric - Renault
Vrsta ceste
Trkaća staza, cesta, autocesta, uzbrdice... Neke vrste cesta zahtijevaju više energije i veću vučnu silu. Mnogo je toga što može utjecati na potrošnju energije u pogonskoj bateriji.     
VREMENSKI UVJETI
E-Tech 100% electric - vremenski uvjeti - Renault
Vremenski uvjeti
Hladno vrijeme smanjuje stvarni doseg pogonske baterije.
Grijanje i klima-uređaj također troše energiju te tako utječu na doseg električnog vozila.
Savjet: U zimskim je mjesecima ponekad potrebno odmagliti prozore, zagrijati upravljač i sl. Savjetujemo da zagrijete ili rashladite svoje vozilo prije putovanja kako biste očuvali doseg.     
OPTEREĆENOST VOZILA
E-Tech 100% electric - opterećenost vozila - Renault
Opterećenost vozila
Što je vozilo više opterećeno (teški predmeti, putnici itd.), to će njegov doseg biti manji. Na primjer, ako su na vozilu postavljeni krovni kovčezi i druga oprema, vozilu će trebati više snage da se pokrene.
Stoga savjetujemo da prilagodite opterećenost vozila i tako povećate doseg u najvećoj mogućoj mjeri.     

maksimalno povećanje dosega

POSEBNE ZNAČAJKE
Renault E-Tech 100% electric vozila Renault E-Tech temelje se na inovativnim tehnologijama koje povećavaju doseg u najvećoj mogućoj mjeri.     
VIŠE SAVJETA
Korisni i praktični savjeti za jednostavniji život s električnim vozilom:  
PRETPRIPREMA TEMPERATURE U UNUTRAŠNJOSTI
Zagrijte ili rashladite putnički prostor dok se vaše vozilo puni! Pretpripremu temperature u vozilu možete zakazati izravno u vozilu (putem sustava Easy Link ili openR link) ili izvan njega (u aplikaciji za pametne telefone My Renault).
·        GRIJANA SJEDALA I UPRAVLJAČ 
GRIJANA SJEDALA I UPRAVLJAČ
Ako ste zaboravili zagrijati vozilo prije polaska na put, predlažemo da aktivirate grijanje sjedala i upravljača (ako imate tu opciju). Ugrijte se još brže i uživajte u većim uštedama.     
PARKIRANJE
Parkirajte u garaži ili na otvorenom parkiralištu kad god je to moguće. Baterija vašeg električnog vozila zaštićena je od nepovoljnih vremenskih uvjeta, stoga možete biti sigurni da će doseg vašeg vozila biti očuvan u najvećoj mogućoj mjeri.     
PLANIRAJTE PUTOVANJA I PUNJENJE
U aplikaciji My Renault možete organizirati putovanja, pretraživati kompatibilne punionice i daljinski nadzirati tijek punjenja baterije.     

Vozila E-Tech 100% electric i njihov doseg


PITANJA O DOSEGU

UTJEČE LI VANJSKA TEMPERATURA NA DOSEG?
Da. Vanjska temperatura, a posebice niska temperatura, utječe na doseg. Budući da i motor i sustav grijanja upotrebljavaju energiju iz baterije, baterija se brže prazni kad se vozilo grije te nije u mogućnosti jednako dugo opskrbljivati motor električnom energijom. Da biste očuvali doseg u zimskim mjesecima, pridržavajte se sljedećih savjeta: 
 • Kad god je to moguće, parkirajte vozilo u zatvorenom prostoru. 
 • Pokrenite pretpripremu temperature dok se vozilo puni. Na taj način nećete trošiti energiju iz baterije na grijanje ili hlađenje u vožnji, već će ona biti preusmjerena u motor. 
 • Provjerite jesu li gume vašeg vozila propisno napuhane. 
Naše rješenje: Renault Megane E-Tech 100% electric ima toplinsku pumpu koja oporabljuje toplinu koju stvaraju baterija i motor i zatim je iskorištava za grijanje putničkog prostora. Na taj način možete povećati doseg svojeg vozila čak i zimi. 
Savjet: grijana sjedala i upravljač (paket Winter) povećavaju toplinsku ugodnost te istovremeno smanjuju ukupnu potrošnju vašeg električnog vozila.
KOJE JE ELEKTRIČNO VOZILO PRIKLADNO ZA VOŽNJU AUTOCESTOM?
Sva su električna vozila prikladna za vožnju autocestom. Međutim, da biste povećali doseg svojeg vozila na putovanju, imajte na umu nekoliko stvari:
 • Što brže vozite, to vaše vozilo troši više energije (kao i vozila s termičkim motorom). Idealna brzina vožnje na autocesti iznosi 110 km/h.
 • Aplikacija My Renault omogućuje vam da pronađete brze punionice na svojoj ruti te da svoje vozilo (npr. Megane E-Tech 100 % electric) napunite u samo 30 minuta i tako povećate doseg za do 300 km (ili 200 km na autocesti) prema WLTP-u.                   
 • Optimizirajte opterećenje vozila kako biste ograničili njegovu vuču. Primjerice, Megane E-Tech može vući nekočenu prikolicu mase od 750 kg.                   
KAKO ODGODITI STARENJE BATERIJE I UTJECAJ KOJI STARENJE BATERIJE IMA NA DOSEG?
Potrebno je pravilno sagledati važnost starenja baterije. U 11 godina rada s litij-ionskim baterijama uspjeli smo ponuditi baterije čija se kvaliteta vrlo sporo smanjuje. Slučajevi u kojima smo primorani promijeniti baterije zbog pogoršanja u pogledu dosega iznimno su rijetki.
Međutim, preporučujemo da napunite svoju bateriju do 80% čak i kada ne krećete na dulje putovanje. Na taj ćete način produljiti njezin životni vijek.
Kapacitet baterije uvijek treba iznositi između 30% i 80% ako vozilo parkirate na dulje vrijeme ili ako postoji opasnost od izlaganja vozila značajnoj toplini. Na taj način s vremenom povećavate otpornost baterije.

Ali to nije sve!
 • Brzo punjenje baterije od 80% do 100% kapaciteta traje jednako dugo kao i punjenje od 15% do 80% kapaciteta.   
 • Kad je baterija u potpunosti napunjena, vozilo koči uz pomoć hidrauličkih kočnica, što utječe na doseg vožnje.       
 • Ako baterija nije u potpunosti napunjena, električni je motor puni uz pomoć energije prikupljene prilikom svakog usporavanja.                                     

   otkrijte

   Megane Conquest E-Tech Renault
   Ponuda vozila opremljenih E-Tech pogonskim sklopovima
   Otkrijte svu ponudu električnih i hibridnih vozila.
   Renault Megane E-Tech 100% electric
   Više o E-Tech tehnologiji
   Bogata ponuda koja uključuje ponešto za svakoga!     
   Austral E-Tech full hybrid
   Austral E-Tech full hybrid
   Kontrolirajte tehnologiju. 
   Preuzmite kontrolu.