VAŠA PITANJA O E-TECH 100% ELECTRIC TEHNOLOGIJI

Megane E-Tech 100% electric – Renault
Vozila E-Tech 100% electric – plod Renault stručnosti
U nastavku možete pronaći odgovore na sva pitanja o vožnji električnog vozila.
JESU LI ELEKTRIČNA VOZILA POUZDANA?
Kad je riječ o pouzdanosti, električna vozila se itekako mogu usporediti s vozilima s termičkim motorom. 
Oslanjajući se na vlastitu stručnost u području električnih vozila i iskustvo u Formuli 1, Renault je uz podršku inženjerskih timova razvio tehnologiju E-Tech i učinio je maksimalno pouzdanom: budući da imaju manje dijelova, električni motori imaju jednostavniju konstrukciju te ih je lakše održavati. To znači i da je lakše otkloniti eventualne poteškoće i izvršiti popravke, nego što je to slučaj kod vozila s termičkim motorom. 
Komponente električnih vozila robusne su i izdržljive kao i komponente vozila s termičkim motorom. Osim toga, Renault mreža broji više od 30.000 zaposlenika u Europi, posebno obučenih za održavanje 100 % električnih vozila E-Tech. Vozila sa 100 % električnom tehnologijom E-Tech koja danas nudimo rezultat su dugogodišnjeg uspješnog rada, što od 2012. potvrđuje model ZOE. 
Ponosni smo na činjenicu da nam stručnost koju smo stekli u području električnih vozila daje mogućnost da razvijemo nove tehnologije i učinimo električna vozila pouzdanijima.  
ISPUŠTAJU LI ELEKTRIČNA VOZILA ONEČIŠĆUJUĆE TVARI?
Samo u trenutku nastajanja, budući da proces proizvodnje električnih vozila stvara veći ugljični otisak od procesa proizvodnje vozila s termičkim motorom. Nakon toga ispuštaju isključivo onečišćujuće čestice nastale trošenjem kočnica i guma. Električna vozila u životnom ciklusu zagađuju do 81% manje od vozila s termičkim motorom. Za više informacija o ugljičnom učinku električnih vozila, pročitajte studiju od 21. travnja 2020. koju je objavila europska organizacija Transport & Environment (T&E).  
KAKO POKRENUTI ELEKTRIČNO VOZILO?
Jednostavno je pokrenuti električno vozilo, no važno je da to učinite na pravilan način. Bez obzira na vrstu modela (ključ za pokretanje ili gumb start/stop), za pokretanje vozila potrebno je držati stopalo na papučici kočnice. 
Zatim možete podignuti stopalo s papučice i vozilo će se tiho pokrenuti. Budući da radi na 100% električni pogon, neće stvarati buku pri pokretanju, a na instrumentnoj ploči prikazat će se obavijest o aktivaciji motora. Za promjenu smjera kretanja prema naprijed ili natrag, ne upotrebljavate spojku; umjesto toga upotrebljavate automatski mjenjač na kojem odabirete smjer kretanja. Pritisnite papučicu kočnice da biste usporili ili se zaustavili. 
Vozilo se automatski gasi i ponovno pokreće motor. Nakon pokretanja, možete uživati u fleksibilnoj vožnji, dinamičnom odzivu i besprijekornom, trenutačnom ubrzanju.  
GDJE MOGU PRONAĆI PUNIONICE ELEKTRIČNIH VOZILA?
U teoriji, gotovo svugdje! Uzevši u obzir da vam samo treba izvor električne energije, vozilo potencijalno možete puniti na svakoj utičnici. Na parkiralištima, u trgovačkim centrima, na autocesti i na lokacijama mreže pružatelja usluga dijeljenja vozila često su dostupne tzv. javne punionice. 
Punionice nude i brojni koncesionari te omogućuju brže punjenje (do 80% kapaciteta za otprilike 1,5 h). 

  GDJE MOGU PUNITI VOZILO E-TECH 100% ELECTRIC?
  Punjenje električnog vozila:
  • Svoje vozilo možete puniti kod kuće – samo ga priključite na standardnu ili ojačanu kućnu utičnicu ili zidnu punionicu.         
  • Na cesti su vam na raspolaganju brojne javne punionice. U žurbi ste? Isprobajte brze punionice.          
  KAKO POBOLJŠATI DOSEG U VOŽNJI?
  Vrijeme punjenja ovisi o vrsti vozila i punionice. Primjerice, doseg vozila Renault Megane E-Tech 100% electric možete povećati za do 300 km (WLTP) u samo 30 minuta punjenja. 

  Da biste iskoristili prednosti brzog punjenja, preporučujemo da bateriju punite samo onda kad vam preostane manje od 20% dosega. Pritom vodite računa o tome da bateriju ne punite iznad 80% kapaciteta. Troškovi punjenja ovise o operateru. Načini naplate također se mogu razlikovati – na nekim se punionicama punjenje naplaćuje prema utrošenim kW, a na drugima prema vremenu punjenja (primjerice na brzim punionicama). 

  Dok ste na putu, punjenje vozila možete optimizirati uz planer rute. Riječ je o funkciji koja vam predlaže najbolji plan putovanja, uzimajući u obzir napunjenost baterije, preostali doseg, uvjete na cesti i dostupnost punionica (s obzirom na vrstu priključka i cijene punjenja). 
  Na primjer, korištenjem planera rute u vozilu Megane E-Tech 100% electric* (ovisno o tome kako programirate svoju rutu) možete zagrijati bateriju prije planiranog zaustavljanja na punionici i tako osigurati maksimalno učinkovito brzo punjenje.   

  * ovisno o verziji

  TKO JE IZUMIO ELEKTRIČNO VOZILO?
  Kao što to obično biva, zasluge se pripisuju većem broju ljudi, a ne jednom čovjeku. 
  Nekoliko je ključnih trenutaka u povijesti koji nam pomažu da uđemo u trag stvaranju prvog električnog vozila: 
  • Godine 1830. Škot Robert Anderson izumio je neku vrstu električne kočije. 
  • Nedugo zatim, negdje oko 1835., Thomas Davenport proizveo je malu električnu lokomotivu.
  • Godine 1859. Gaston Planté izumio je prvu punjivu bateriju koju je 1881. dodatno unaprijedila Camille Faure.
  • Tu je i fotografija Thomasa Parkera koji pozira pored električnog vozila, snimljena oko 1895. godine. Parker je bio poznati izumitelj pogonske opreme koja se ugrađivala u prve električne tramvaje, stoga imamo razloga vjerovati da je on izumitelj vozila na fotografiji... No, ne možemo biti u potpunosti sigurni.
  • Renault je pridonio popularizaciji električnih vozila predstavljanjem modela ZOE 2012. godine.  

    želite znati više o e-tech tehnologiji?

    pojmovnik E-Tech
    E-Tech pojmovnik
    Renault Megane E-Tech 100% electric
    Više o E-Tech tehnologiji
    Bogata ponuda koja uključuje ponešto za svakoga!     
    Megane Conquest E-Tech Renault
    Ponuda vozila opremljenih E-Tech pogonskim sklopovima
    Otkrijte svu ponudu električnih i hibridnih vozila.