SVE ŠTO TREBATE ZNATI O BATERIJAMA 100% ELEKTRIČNIH VOZILA RENAULT E-TECH

E-Tech 100% electric - baterija - Renault
Litij-ionska baterija
Litij-ionska baterija trenutačno je vodeća tehnologija za električna vozila. Upravo je tu tehnologiju Renault ugradio u svoja 100% električna vozila E‑Tech, a sve kako bi kupcima ponudio optimalno tehničko rješenje uz niz prednosti: 
 • visoka energetska gustoća osigurava veći doseg 
 • mogućnost snažnog, optimiziranog punjenja 
 • trajna učinkovitost bez obzira na temperaturu, bez memorijskog učinka 
 • s vremenom se optimizira trajnost i usporava starenje baterije.

   SVE ŠTO TREBATE ZNATI O TEHNOLOGIJI 100% ELEKTRIČNIH VOZILA E-TECH

   DIZAJN BATERIJA
   Pogonska je baterija glavna sastavnica električnog vozila. Izrađena je i proizvedena s najvećom pozornošću. Naš je cilj smanjiti dimenzije baterije i istovremeno zajamčiti optimalne performanse.
   Baterija se sastoji od nekoliko elemenata koji osiguravaju ispravan rad:

   Napomena: ćelije i moduli razvijeni su u suradnji s partnerima, a sve ostale komponente baterije osmislio je i proizveo Renault. To nam omogućuje da pružimo kvalitetno rješenje po mjeri vaših potreba.


   KAKO RADI ELEKTRIČNA BATERIJA?
   Litij-ionska baterija pretvara kemijsku energiju u električnu. To se događa uslijed kemijske reakcije između dviju elektroda, pozitivne (katoda) i negativne (anoda), uronjenih u elektrolit.
   Kad baterija napaja vozilo, akumulirani se elektroni oslobađaju u stalnom protoku energije kroz strujni krug vozila, između anode i katode, isporučujući energiju električnom motoru.
   Međutim, prilikom punjenja baterije na punjaču ili regenerativnog kočenja, elektroni se vraćaju u početni položaj.

   UČINKOVITOST BATERIJE

   KAPACITET I DOSEG
   E-Tech 100% electric - kapacitet baterije - Renault
   Kapacitet
   Kapacitet baterije izražava se u kilovatsatima (kWh), dok se trenutačna vrijednost snage električnog motora i snage punjenja izražava u kilovatima (kW).
   Kapacitet baterije (kWh) može se usporediti s kapacitetom spremnika goriva (l) u vozilima pokretanima termičkim motorom, a snaga električnog motora (kW) može se usporediti sa snagom termičkog motora (KS).     
   E-Tech 100% electric - domet vožnje - Renault
   Doseg vožnje
   Doseg uglavnom ovisi o kapacitetu baterije. Veći kapacitet baterije znači i veću kilometražu koju vozilo može prijeći između dva punjenja.
   Međutim, drugi čimbenici kao što je masa vozila, stil vožnje i vremenski uvjeti također utječu na doseg električnog vozila.     
   Megane E-Tech 100% electric – Renault
   Renault Megane E-Tech 100% electric
   Renault Megane E-Tech 100% electric: baterija debljine 11 cm može pohraniti 60 kWh električne energije te tako omogućiti doseg do 480 km (WLTP) nakon samo jednog punjenja. Vrijednosti dosega ovise o vozilu.
   SPOSOBNOST PUNJENJA I SNAGA
   E-Tech 100% electric - sposobnost punjenja - Renault
   Sposobnost punjenja
   Skladištenje i preraspodjela energije glavni su zadaci baterije, o čemu u konačnici ovisi doseg električnog vozila.  Prilikom izrade baterije uzeli smo u obzir njezinu sposobnost da u kratkom roku akumulira snagu punjenja (kW), bez obzira na vrstu punjača.     
   E-Tech 100% electric - vrijeme punjenja - Renault
   Vrijeme punjenja
   Baterije vozila E-Tech osmišljene su da pruže najbolji omjer kapaciteta i vremena punjenja. Idealne su za upotrebu na autocesti te omogućuju učinkovito punjenje na ultra-brzim punionicama.
   Primjerice, doseg vozila Renault Megane E-Tech 100% electric možete povećati za do 200 km u samo 30 minuta punjenja. Vozilo možete puniti na različite načine: na punionici izmjeničnom strujom snage do 22 kW ili na brzoj punionici istosmjernom strujom snage do 130 kW (u razdoblju vršnog opterećenja mreže).     
   E-Tech 100% electric - vanjski uvjeti - Renault
   Okolni uvjeti
   Na bateriju utječu i okolni uvjeti. Da bismo osigurali pravilan rad vozila, u bateriju smo ugradili sustav hlađenja koji prilagođava njezinu radnu temperaturu. Nadalje, oslanjajući se na informacije usluge Google Maps u vozilu i multimedijskog sustava openR link, baterija se uoči planiranog zaustavljanja na punionici istosmjernom strujom zagrijava, čime se optimizira snaga punjenja*.     

   *ovisno o modelu i verziji

   DUGI ŽIVOTNI VIJEK I TRAJNOST
   E-Tech 100% electric - koncesionari - Renault
   Jamstvo Renault stručnosti i kvalitete
   Renault je od predstavljanja prve generacije modela Zoe stekao više od 10 godina iskustva u području električne tehnologije. To znači da smo veoma dobro upućeni u to kako baterije stare i da svojim kupcima možemo zajamčiti stručnost i predanost.     
   E-Tech 100% electric - garancija baterije - Renault
   Jamstvo na bateriju
   Baterije Renault E-Tech 100% electric vozila pokrivene su jamstvom do osam godina ili 160.000 km (do ispunjenja jednog od dvaju uvjeta). Imajte na umu da baterije vozila, kao i baterije svih drugih elektroničkih uređaja, prirodno degradiraju. Baterije naših novih modela osiguravaju najmanje 70% početnog kapaciteta u razdoblju trajanja jamstva.     

   SIGURNOST BATERIJE

   Sigurnost električnih vozila prioritet je za marku Renault. Renault je jedini proizvođač vozila koji u svojim redovima ima vatrogasca. Nadalje, marka blisko surađuje sa stručnjacima za sigurnost trećih strana kako bi poboljšala vašu sigurnost. U tom smislu možemo izdvojiti dvije velike inovacije:     
   E-Tech 100% electric - Fireman Access
   Fireman Access
   Fireman Access omogućuje vatrogascima da izravno pristupe bateriji zahvaćenoj vanjskim požarom i tako obave intervenciju u samo pet minuta.
   E-Tech 100% electric - SD switch - Renault
   SD Switch
   Zahvaljujući inovativnom SD Switchu, vatrogasci za vrijeme intervencija (ne uključujući požarne) mogu odmah isključiti bateriju iz električnog kruga te se tako zaštititi od potencijalnog električnog udara.     

   PRENAMJENA I RECIKLIRANJE BATERIJE

   Bateriju je moguće zamijeniti na kraju prve faze životnog ciklusa (između 10. i 15. godine starosti baterije ili kada kapacitet punjenja padne ispod 70%).
   Nakon toga slijedi druga faza u kojoj se baterija može prenamijeniti za pohranu obnovljive energije ili iskoristiti u manje zahtjevne svrhe mobilnosti. Vozila se po završetku druge faze životnog ciklusa mogu reciklirati.
   PRIKUPLJANJE
   E-Tech 100% electric - prikupljanje - Renault
   Prikupljanje
   Renault se u skladu s europskom direktivom obvezao prikupljati rabljene baterije iz svojih električnih vozila.
   Stoga se za pomoć pri recikliranju baterije vozila možete obratiti bilo kojem od naših centara Renault E-Tech.
   Tvornica Re-Factory u Flinsu od 2024. planira ugraditi liniju za rastavljanje električnih baterija i vozila.
   PRENAMJENA
   E-Tech 100% electric - prenamjena - Renault
   Prenamjena
   Nakon što baterija ispuni svoju svrhu u vozilu, postavlja se pitanje kako je još možemo upotrijebiti. Odgovor na to ponudila je marka Mobilize u programu „Napredna rješenja za pohranu energije” koji je već zaživio u nekoliko tvornica u Francuskoj i Europi. Primjerice, baterije je na kraju životnog vijeka moguće iskoristiti za skladištenje energije vjetroturbina i solarnih farmi. Na taj se način osiguravaju rješenja za prekide u isporuci tih izvora energije.     
   RECIKLIRANJE
   E-Tech 100% electric - recikliranje - Renault
   Recikliranje
   Proces recikliranja litij-ionske baterije, započinje njezinim rastavljanjem i vađenjem svih komponenti.
   Sastavni dijelovi od plastike, metala i elementi za zavarivanje odvoze se u posebne reciklažne objekte.     

   VAŠA PITANJA O ELEKTRIČNIM BATERIJAMA

   JE LI BOLJE KUPITI BATERIJU ILI JE UNAJMITI?
   Za razliku od vremena kad je tržište električnih vozila još bilo u povojima, većina proizvođača danas ne nudi najam baterije. Razlog za to jednostavan je i obećavajući: tehnologija se u pogledu rada i trajnosti itekako dokazala! 

   Štoviše, baterije vozila Renault E-Tech pokrivene su jamstvom do 160.000 km ili osam godina i mogu se zamijeniti kada njihov kapacitet padne ispod 70% početnog kapaciteta. 

   Renault ima više od 10 godina iskustva u radu s litij-ionskim baterijama za električna vozila. Njihova trajnost premašuje industrijska predviđanja, a prednost je i to što tijekom 10 godina izgube tek mali dio kapaciteta. 
   Dobro je znati:
   • Renault i dalje nudi opcije najma električnog vozila (uključujući bateriju).
   • Želite li preprodati električno vozilo, Renault vam može izdati potvrdu o stanju baterije.
   • Renault jamči da će u suradnji sa specijaliziranim tvrtkama reciklirati sve baterije.
   RECIKLIRAJU LI SE BATERIJE ELEKTRIČNOG VOZILA?
   Apsolutno. U prvom redu zato što smo na to pravno obvezani, ali i zato što to smatramo logičnim. Baterije konstruiramo imajući na umu čitav njihov životni ciklus. 

   Naš je cilj da do 2030. godine 70% baterija proizvedemo uz pomoć strateških materijala (nikal, kobalt, litij itd.) iz recikliranih baterija. Osnažena tvornicom Re-Factory u Flinsu i partnerstvom s tvrtkama Veolia i Solvay, Renault Grupa znatno je ispred svojih konkurenata. 

   Prva faza životnog ciklusa baterije: u srcu naših vozila. Baterija ostaje u vozilu sve dok ga pravilno opskrbljuje električnom energijom (do manje od 70% početnog kapaciteta). Njezino stanje moguće je pratiti u aplikaciji My Renault. 

   Druga faza životnog ciklusa baterije: prenamjena. Kad kapacitet baterije padne ispod 70%, bateriju je moguće prenamijeniti u neke druge svrhe. Primjerice, može poslužiti u drugim područjima e-mobilnosti ili za skladištenje solarne energije i energije vjetra. 

   Treća faza životnog ciklusa baterije: oporaba sastavnih dijelova. Nakon šest do deset godina, baterija se šalje na reciklažu s ciljem oporabe različitih elemenata (nikal, kobalt, litij i dr.). Cilj je reciklirati do 95% dijelova baterije. 

   Renault se u tu svrhu udružio sa specijaliziranim partnerima koji pomažu osigurati odgovoran kružni proces proizvodnje tijekom čitavog životnog ciklusa baterije. Logično, zar ne?  

   otkrijte

   Megane Conquest E-Tech Renault
   Ponuda vozila opremljenih E-Tech pogonskim sklopovima
   Otkrijte svu ponudu električnih i hibridnih vozila.
   Renault Megane E-Tech 100% electric
   Više o E-Tech tehnologiji
   Bogata ponuda koja uključuje ponešto za svakoga!     
   Austral E-Tech full hybrid
   Austral E-Tech full hybrid
   Kontrolirajte tehnologiju. 
   Preuzmite kontrolu.