Tehnologija i inovacije

Premijera treće generacije sustava 4CONTROL Advanced u novom Renaultu Austral

  • Treća generacija sustava 4CONTROL Advanced još je jedan doprinos marke koja nastavlja inovirati i nuditi najbolju tehnologiju najširem krugu kupaca.
  • Taj Renaultov sustav upravljanja četirima kotačima, predstavljen i komercijaliziran još 2007., sada se vraća u poboljšanoj trećoj generaciji.
  • Jedinstvena je to tehnologija u segmentu C-SUV-ova koja jamči neviđenu udobnost u vožnji, iznimnu okretnost i nenadmašno dinamične performanse

Novi Austral predstavlja treću generaciju Renaultova sustava upravljanja četirima kotačima: 4CONTROL Advanced. Za razliku od ostalih sustava u segmentu, 4CONTROL Advanced može se pohvaliti nenadmašnom udobnošću, iznimnom okretnošću i neusporedivim performansama.

"Renault predstavlja tehnologiju upravljanja četirima kotačima na novoj platformi CMF-CD. Zahvaljujući elektroničkoj kontroli upravljanja stražnjim kotačima, sada je moguće modificirati stražnji ovjes kako bi se postigle najbolje performanse u svim uvjetima vožnje: upravljivost u gradu, okretnost na seoskim i planinskim cestama te stabilnost i sigurnost na autocesti.” - Filippo Mantovani, voditelj odjela za upravljanje dinamikom vozila – Renault 

Veća stabilnost za veći užitak u vožnji

Povrh šasije sa sustavom upravljanja četirima kotačima, novi Austral ima i multi-link stražnji ovjes za bolje prianjanje uz cestu, udobniju vožnju i iznimnu stabilnost u svim uvjetima. Optimizacija sustava upravljanja utjecala je na zakretanje stražnjih kotača, što je u konačnici pridonijelo učinkovitijem svladavanju loših i neravnih cesta. Prednosti su očigledne: kontakt kotača s cestom izvanredan je, dok su udobnost i akustika optimalni. Prilikom vožnje velikim brzinama ili ulasku u zavoj pri brzini većoj od 50 km/h, stražnji se kotači okreću u istom smjeru kao i prednji do kuta od 1 °. Za to je zaslužan upravljački aktuator ugrađen na stražnji ovjes koji kontrolira informacije dobivene od servoupravljača, motora i elektroničkog programa stabilnosti (ESP). 

Okretan poput gradskog automobila

Novi Austral veoma je okretan i podatan za gradsku vožnju, ima izvanredne vozne osobine za jedan C-SUV, a krugom okretanja od samo 10,1 m nadmašuje čak i neke gradske automobile. Upravljački aktuator ugrađen na njegovu stražnju osovinu prava je tehnička poslastica: može zakretati stražnje kotače u suprotnom smjeru od prednjih do kuta od 5 ° (u usporedbi s 3,5 ° u prethodnoj generaciji ovog sustava)!

Personalizirane postavke uz MULTI-SENSE

Najnovija generacija sustava MULTI-SENSE pomaže naglasiti dinamičan doživljaj vožnje u novom Australu. Dakako, ovisno o tome koji pretprogramirani način rada odaberete: Eco, Comfort ili Sport. Sva tri načina rada moguće je podesiti na čak 13 različitih razina! Postavke omogućuju prilagodbu ponašanja vozila te kontrolu rada pojedinih elemenata (otpor upravljača, odziv motora i ovjesa, kontrola prianjanja i dinamička kontrola vozila). Značajci je moguće pristupiti izravno preko zaslona OpenR ili pritiskom novog namjenskog gumba na upravljaču.