tehnologija i inovacije

Ampere - izazivač na europskom tržištu

Priča o izvrsnosti u području tehnologije i električnih vozila te poticanju održivog rasta.
  • Tvrtka Ampere, stvorena u okviru Grupina strateškog plana Renaulution, utjelovljuje poglavlje Revolution i uspostavlja novi poslovni model.
  • Kao stručnjak za razvoj električnih vozila i softvera, Ampere se oslanja na 15 godina iskustva u proizvodnji električnih vozila, povezujući ga s prilagodljivom organizacijom usmjerenom prema stvaranju inovacija. 
  • Predvođen glavnim direktorom Lucom de Meom, upravljački tim tvrtke Ampere stječe raznoliko iskustvo u Francuskoj i svijetu.  

Ampere, prvi punokrvni proizvođač električnih vozila i softvera u Europi, jasno ilustrira treće poglavlje Grupina strateškog plana pod nazivom „Revolution”. Dana 1. studenoga 2023. osnivanje tvrtke Ampere stupilo je na snagu.

Kako bi se suočila s izazovima preobrazbe automobilske industrije i iskoristila prilike koje iz nje proizlaze, ali i kako bi odgovorila na vodeće klimatske izazove, Renault Grupa stvorila je Ampere. Riječ je o novom modelu automobilske tvrtke koja želi postati europski predvodnik na brzorastućem tržištu električnih vozila. Nadahnuta tehnologijom, tvrtka Ampere razvija horizontalni poslovni model koji bi trebao omogućiti veću prilagodljivost i ubrzati stvaranje inovacija. Cilj je proizvesti cjenovno pristupačna električna vozila, odnosno učiniti ih dostupnima svim kupcima na europskom tržištu. Ampere se oslanja na 15 godina stručnosti u području električnih vozila te spaja prilagodljivu i učinkovitu organizaciju kako bi europskom tržištu ponudio 100 % električna vozila, a kupcima pružio jedinstveno iskustvo.

Tvrtka je osnovana u skladu s planom koji predviđa integraciju okolišnih, društvenih i upravljačkih ciljeva u čitavom lancu vrijednosti – od proizvoda i usluga koje tvrtka razvija do samih proizvodnih procesa, čime se potiče niskougljično kružno gospodarstvo.

Industrijski i tehnološki projekt tvrtke Ampere ima snažan odjek u Europi, na matičnom tržištu Renault Grupe, te se odlikuje jedinstvenim skupom vještina i čvrstim industrijskim i tehnološkim ekosustavom koji štiti čitav lanac vrijednosti. Ampere upravlja s 11 lokacija u Francuskoj, među kojima su četiri industrijska postrojenja: središte ElectriCity koje uključuje tvornice u Douaiju, Maubeugeu i Ruitzu, i tvornica u Cléonu.

Tvrtka zapošljava više od 11.000 radnika, od čega 35 % inženjera. Zaposlenici tvrtke odgovorni su za dizajn, razvoj, proizvodnju i stavljanje na tržište visokoučinkovitih, sigurnih i održivih vozila s potpisom marke Renault. Svi zajedno ulažu velike napore kako bi omogućili radikalnu preobrazbu i širom otvorili vrata električnoj mobilnosti.


„Stvorili smo novi model tvrtke specijalizirane za električna vozila i softverska rješenja koja službeno djeluje od danas. U želji da na bolji način predstavimo vlastitu revoluciju i odvažnost svojih timova, odlučili smo se na sljedeće: uvođenje održive korporativne vizije koja se odražava u svakom procesu i proizvodu, oslanjanje na prednosti Grupe i sveobuhvatnu analizu načina na koji djelujemo, stvaranje usko povezanog tima i rad za kolektiv, oslanjanje na francuske korijene kako bismo postali vodeća tvrtka u Europi te potvrđivanje predanosti kupcima, planetu i svemu što na njemu živi. Plan tvrtke Ampere odražava zahtjevne ambicije Renault Grupe – zato sam iznimno ponosan što smo napravili tako velik korak naprijed”, poručio je Luca de Meo, glavni direktor tvrtke Ampere i Renault Grupe.
Vizualni identitet koji spaja tradiciju i preobrazbu 

Logotip tvrtke Ampere izveden je iz dijamantnog oblika – dugovječnog i čuvenog simbola koji odražava ljudsku i industrijsku prošlost tvrtke Renault. Stvoren od nekoliko dijamanata, logotip ilustrira novi model povezanih i prilagodljivih timova, specijaliziranih za različita područja. Njegova kompozicija govori o idejama, neprestanom kretanju i stremljenju ka višem, zajedničkom cilju.   
Polivalentan izvršni tim
Na čelu s glavnim direktorom Lucom de Meo, upravljački tim okuplja zaposlenike Renault Grupe te druge suradnike iz automobilske industrije i međunarodnih tehnoloških tvrtki.

Korporativno poslovanje 

Josep-Maria Recasens, operativni direktor
Cléa Martinet, potpredsjednica odjela za održivost

Vincent Piquet, glavni financijski direktor 
Benedicte Lenguin, pravna savjetnica 

Estelle Guillot-Tantay, potpredsjednica odjela za komunikacije 

Alexandra Malak, potpredsjednica odjela za zaposlenike i radna mjesta  

Tehnologija i operacije

Luciano Biondo, potpredsjednik odjela za industrijske operacije
Emmanuelle Darot, potpredsjednica odjela za nabavu
Laurence Excoffon, potpredsjednica odjela za praćenje kvalitete
Luiz Quinalha, potpredsjednik odjela za proizvodnju u okviru ElectriCityja

Olivier Brosse, čelnik globalnog odjela za platforme C-segmenta 
Philippe Brunet, potpredsjednik odjela za razvoj pogonskih sklopova i električnih vozila
Henry Bzeih, potpredsjednik odjela za razvoj softvera i sustava 
Vittorio d’Arienzo, čelnik globalnog odjela za platforme B-segmenta
Luc Julia, glavni voditelj odjela za umjetnu inteligenciju 
Christian Stein, potpredsjednik odjela za upravljanje prihodima i iskustvo kupaca 
Gilles Vidal, potpredsjednik odjela za dizajn, Renault i Ampere