1. TKO SMO MI?

Dobrodošli na internetske stranice www.renault.hr ili na internetske stranice čiji je vlasnik i kojima upravlja Renault Nissan Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 47, 10000 Zagreb (pogledajte naše pravne obavijesti.)

Bavimo se proizvodnjom i prodajom vozila pogonjenih izgaranjem goriva.

Ovo je tekst o našoj politici upravljanja kolačićima.

Sadržava informacije o podrijetlu i uporabi podataka o pretraživanju koje kolačići mogu spremiti na vašem pregledniku.
Ova je Politika vama važna jer postoji kako biste naše proizvode i usluge doživjeli u pozitivnom svjetlu uz puno povjerenje. Važna je i nama jer želimo točno i potpuno odgovoriti na vaša pitanja o našoj uporabi kolačića i ispuniti vaše želje.

Prilikom posjete našoj web stranici, možemo obraditi vaše osobne podatke, te se osobni podaci prikupljaju i obrađuju u skladu s našom politikom privatnosti.

Kada pregledavate sadržaj naše internetske stranice, informacije o pregledniku na vašem uređaju (računalu, tabletu, pametnom telefonu itd.) mogu se bilježiti u „kolačićima”, datotekama koje se spremaju na vaš uređaj u skladu s vašim preferencijama o njima, koje možete u svakom trenutku promijeniti (točka 4.)

 

2. ŠTO JE KOLAČIĆ (COOKIE) I ČEMU SLUŽI?

Kolačić je tekstualna datoteka koja se, ovisno o vašim postavkama, može spremiti na određeno mjesto na tvrdom disku vašeg uređaja (računala, tableta itd.) dok svojim preglednikom pregledavate neku internetsku uslugu. Šalje se s poslužitelja internetske stranice vašem pregledniku. Svaki kolačić ima anonimnu identifikacijsku oznaku. Kolačić omogućuje pošiljatelju da prepozna uređaj na kojem je spremljen tijekom roka valjanosti ili pohrane tog kolačića. S pomoću kolačića ne može se identificirati fizička osoba.

Kada pregledavate internetske stranice Grupe Renault, možemo instalirati nekoliko vrsta kolačića, ovisno o vašim preferencijama: funkcijske, analitičke, za društvene mreže ili oglašivačke.

 

3. KATEGORIJE KOLAČIĆA INTERNETSKIH STRANICA GRUPE RENAULT?

Kolačići koje šaljemo sa svojih internetskih stranica podijeljeni su u četiri kategorije radi vašega lakšeg snalaženja:

• funkcijski
• analitički
• kolačići za društvene mreže
• oglašivački

 

4. KAKO UPRAVLJATI NAŠIM KOLAČIĆIMA:

Preglednik možete podesiti tako da sprema kolačiće na vaš uređaj ili ih odbija, sustavno ili za svaku internetsku stranicu posebno. Preglednik možete podesiti i tako da sami izaberete hoće li kolačići biti prihvaćeni ili odbijeni svaki put kad internetska stranica pokuša spremiti kolačić na vaš uređaj.

Takvo upravljanje kolačićima ovisi o pregledniku kojim se služite. Podrobnosti možete naći u Pomoći svojeg preglednika, gdje se objašnjava kako možete podesiti kolačiće.
U nastavku su poveznice na stranice gdje je objašnjeno kako možete sami promijeniti postavke svojeg preglednika:
• Internet Explorer™: Blokiranje i dopuštanje kolačića
• Safari™: Upravljanje kolačićima i podacima internetske stranice
• Chrome™: Upravljanje kolačićima i podacima web-lokacija
• Firefox™: Uključivanje i isključivanje kolačića
• Opera™: Cookies

Nakon što spremite preferencije, kolačiće čitamo ili mijenjamo samo u skladu s njima. Svi kolačići spremljeni prije promjene preferencija ostaju na vašem uređaju, a možete ih ukloniti namještanjem preglednika.

Znajte da vaše preferencije o kolačićima spremamo u kolačiću, što znači:
a) ako izbrišete sve kolačiće, morat ćete ažurirati postavke,
b) rabite li drugi periferni uređaj, profil ili preglednik, također ćete morati ažurirati postavke.

 

5. ŠTO AKO ODBIJEM KOLAČIĆE?

Odbijete li spremanje kolačića na svoj uređaj ili ako izbrišete već spremljene kolačiće, nećete moći iskoristiti određene mogućnosti potrebne za pregledavanje određenih dijelova internetskih stranica Grupe Renault. To će se dogoditi budete li pokušali pristupiti sadržaju i uslugama gdje vas moramo identificirati. Dogodit će se i ako ne budemo mogli (ili naši davatelji usluga), iz razloga tehničke kompatibilnosti, otkriti vrstu preglednika na vašem uređaju, postavke ekrana i jezika ili zemlju iz koje je vaš uređaj spojen na Internet.
Ako je potrebno, Grupa Renault odbija svaku odgovornost u pogledu posljedica koje mogu nastati u vezi sa smanjenom funkcionalnošću naših usluga kao rezultat toga što Grupa Renault nije mogla spremiti ili dohvatiti kolačiće potrebne za rad mjesta, a koje ste odbili ili izbrisali.

 

6. KATEGORIJE KOLAČIĆA:

a. Funkcijski kolačići

Funkcijski kolačići omogućuju da pregledavate internetsku stranicu i iskoristite sve njezine mogućnosti, primjerice zaštićene dijelove, košarice za kupnju ili blagajnu.
Tim se kolačićima ne spremaju nikakvi podaci koji bi se mogli iskoristiti za marketinške informacije.

Služe nam:
- za prilagođavanje prikaza internetskih stranica Grupe Renault preferencijama prikaza na vašem uređaju:
  • jezik,
  • razlučivost,
  • operativni sustav,
- za pamćenje podataka koje ste unijeli u obrasce na internetskim stranicama Grupe Renault (prijava ili pristup dijelovima za kupce),
- da vam damo pristup osobnim i privatnim dijelovima internetske stranice, primjerice dijelu za kupce, s pomoću prijave ili podataka koje ste prije unijeli,
- za provedbu sigurnosnih mjera, primjerice kada dobijete poziv da ponovno dođete u dio za kupce nakon određenog razdoblja,
- za pamćenje proizvoda i usluga naručenih sve do potvrdne stranice,
- za pružanje pomoći putem chata
- za dijeljenje podataka s tehničkim partnerima isključivo kako bismo vam omogućili usluge i funkcije na našim internetskim stranicama.

Alat za kolačiće koji nudimo ne omogućuje deaktiviranje te vrste kolačića. Prihvaćanje tih kolačića nužan je preduvjet za korištenje našim internetskom stranicom pa ako ih blokirate na drugi način, ne možemo jamčiti da ćete ga moći normalno pregledavati.

 

b. Analitički kolačići:

Na ovom mjestu rabimo Google Analytics, uslugu analize internetske stranice koju pruža Google Inc. („Google”). Google Analytics rabi kolačiće koji nam pomažu u radu ove internetske stranice analiziranjem ponašanja korisnika. Podaci koje kolačići generiraju o vašem korištenju stranicom (uključujući vašu IP adresu) šalju se i spremaju na Googleovim poslužiteljima u SAD-u. Ti nam podaci služe da vrednujemo vaše korištenje stranicom, sastavimo izvještaje o aktivnosti na stranici i opskrbimo dodatne usluge u vezi s aktivnošću na stranici i korištenjem Internetom. Više o usluzi Google Analytics možete saznati ovdje: Zaštita podataka

Služe nam za:
- statističke podatke o korištenju internetskim stranicama Grupe Renault i raznim elementima koji ih čine (primjerice, popisi posjećenih stranica, trajanje posjeta ili broj poruka o pogreškama), koji nam omogućuju poboljšati kvalitetu i ergonomičnost naših usluga.
- provjeru učinkovitosti marketinških kampanja i spoznavanje koje vas stranice zanimaju,
- ispitivanje raznih funkcija.

 

c. Kolačići u vezi s društvenim medijima

Ti se kolačići odnose na usluge koje daju treće stranke, primjerice gumbe „Like” i „Share”.
Svrha im je da vam pruže usluge ili zapamte preferencije dijeljenja na društvenim mrežama.
Društvena mreža koja omogućuje aplikacijski gumb kolačićem se može služiti da vas identificira, čak i ako ga niste rabili tijekom pregledavanja naše stranice. Doista, ta vrsta gumba može omogućiti dotičnoj društvenoj mreži da spozna kako pregledavate našu internetsku stranicu samim time što je ta društvena mreža aktivirana na vašem uređaju (open session) dok pregledavate našu internetsku stranicu.

Mi nemamo nadzor nad postupcima kojima društvene mreže prikupljaju informacije o tome kako pregledavate naše stranice koje su povezane s osobnim podacima koje one imaju. Molimo vas da pročitate politiku zaštite podataka tih društvenih mreža kako biste shvatili posljedice korištenja njima, osobito u pogledu informacija koje se odnose na marketing i pregledavanje koje mogu prikupljati aplikacijskim gumbima. Te bi vam zaštitne politike trebale omogućivati da mijenjate svoje izbore u pogledu tih mreža, mijenjajući postavke svojih korisničkih računa na tim mrežama.

Nama služe kako bismo:
- stvarali poveznice prema društvenim mrežama poput Facebooka i od njih,
- vam omogućili da se identificirate na društvenim mrežama kad je aktivirana mogućnost dijeljenja,
- olakšali vašu prijavu na neke naše usluge s pomoću podataka za prijavu na tu društvenu mrežu.

Te kolačiće možete prihvaćati ili odbijati, no odbijanje vam može onemogućiti pristup određenim funkcijama dijeljenja i „društvenim” funkcijama mreže.

 

d. Oglašivački kolačići koje s naše internetske stranice šalju treće stranke.

Treće stranke pružaju svoje usluge ako zabilježe vaš posjet našoj internetskoj stranici.

• ČEMU SLUŽI OGLAŠAVANJE POVEZANO S VAŠIM PREGLEDAVANJEM INTERNETSKIH STRANICA?

Cilj nam je ponuditi vam najprikladnije moguće oglase. S obzirom na to, tehnologija kolačića omogućuje nam da u stvarnom vremenu odredimo koje oglase prikazati na nekom uređaju, temeljem nedavnog pregledavanja jedne ili više stranica ili aplikacija.
Ne sumnjamo da radije želite vidjeti oglase koji odgovaraju vašim interesima umjesto onih koji vas uopće ne zanimaju. Jednako tako, oglašivači koji žele promovirati proizvode radije oglase prikazuju korisnicima koji su za njih najvjerojatnije zainteresirani.

Nama služe kako bismo:
- prilagodili sadržaj oglasa na vašem uređaju preko naših oglašivačkih područja prema lokalizacijskim podacima (zemlj. dužina i širina) poslanim s vašeg uređaja uz vaš prethodni pristanak,
- slali oglašivačkim tvtrkama informacije o vašem posjetu kako bi vam se prikazivali oglasi koji vas najvjerojatnije zanimaju,
- prilagodili sadržaj oglasa na vašem uređaju u oglašivačkim područjima prema anonimnim osobnim podacima koje ste izabrali da se šalju oglašivačkoj tvrtki.

Prijenos i uporaba kolačića koje obavljaju treće stranke regulirani su politikom o privatnosti treće stranke. Obavijestit ćemo vas o namjeni kolačića za koje znamo i načinima kojima možete mijenjati svoje odluke o tim kolačićima.

 

7. DODATNO RJEŠENJE ZA UPRAVLJANJE OGLAŠIVAČKIM KOLAČIĆIMA KOJE S NAŠE INTERNETSKE STRANICE ŠALJU TREĆE STRANKE

Možete posjetiti internetsku stranicu Youronlinechoices, koje vode profesionalci u digitalnom oglašavanju udruženi u Europski savez digitalnog oglašavanja (EDAA) i kojim u Francuskoj upravlja Ured za interaktivno oglašavanje.

Ondje možete saznati tko su potpisnici platforme koji nude mogućnost odbijanja ili prihvaćanja kolačića s pomoću kojih prilagođavaju oglase što se prikazuju na vašem uređaju prema vašem zanimanju na temelju podataka o pregledavanju stranica: www.youronlinechoices.com

Tu europsku platformu vodi velika skupina oglašivačkih tvrtki. Sastoji se od centraliziranog sučelja koje vam omogućuje da prihvaćate ili odbijate kolačiće s pomoću kojih se prikazivanje oglasa na vašem uređaju prilagođuje vašem pregledavanju stranica. Ipak, znajte da taj postupak neće onemogućiti prikazivanje oglasa na stranicama koje posjećujete. Njime samo blokirate tehnologije kojima se oglasi prilagođavaju vašim interesima.

 

8. AKO DIJELITE UREĐAJ S NEKIM

Ako se vašim uređajem služi nekoliko osoba i ako isti uređaj ima nekoliko preglednika, ne možemo jamčiti da će ciljano oglašavanje i usluge za vaš uređaj točno odgovarati tome kako ga vi rabite, a ne tuđem korisničkom profilu.
Kad je to primjenjivo, dijeljenje uređaja s drugim korisnicima i namještanje preglednika u pogledu kolačića vaš su izbor i vaša odgovornost.

 

9. POSEBAN SLUČAJ: "ADOBE FLASH PLAYER"™ "FLASH"© KOLAČIĆI

"Adobe Flash Player"™ računalna je aplikacija koja omogućuje brz razvoj dinamičnog sadržaja programskim jezikom „Flash”. Flash i druge aplikacije te vrste pamte parametre, preferencije i uporabu sadržaja zahvaljujući tehnologiji sličnoj kolačićima. Ipak, Adobeov Flash Player upravlja tim podacima i vašim izborima s pomoću sučelja koje se razlikuje od sučelja vašeg preglednika. Ako preglednikom možete pregledavati sadržaj programiran „Flashom”, molimo vas da alatima za upravljanje „Flash kolačićima” pristupite izravno preko internetske stranice www.adobe.com.