pravila o kolačićima

Naše internetske stranice i aplikacije koriste tehnologije poput kolačića kako bi vam pružile kvalitetno, glatko i personalizirano iskustvo. Ova obavijest nadopunjuje informacije o zaštiti vaših osobnih podataka (politika privatnosti). Zaštita vaših podataka na internetu naš je prioritet. Svoj izbor kolačića možete promijeniti u bilo kojem trenutku pomoću našeg alata za upravljanje kolačićima, kojem možete pristupiti klikom na ikonu u donjem lijevom kutu.
1. TKO SMO?
Dobrodošli na internetsku stranicu www.renault.hr, koju je objavilo društvo GA Croatia d.o.o.,  član grupacije Grand Automotive s registriranim sjedištem na adresi Radnička cesta 47 u Zagrebu.

Da bismo osigurali privatnost vaših osobnih podataka što uključuje i podatke prikupljene putem kolačića, imenovali smo Ovlaštenu osobu za zaštitu osobnih podataka, koja je dostupna putem e-pošte HR-Renault-zop@grandautomotive.eu
2. što su kolačići
Kolačić je mala računalna datoteka odnosno program za praćenje, koji se pohranjuje i učitava prilikom pregledavanja internetske stranice, mobilne aplikacije, čitanja e-pošte, instaliranja ili uporabe softvera, bez obzira na vrstu uređaja kojom se pritom služite (računalo, pametni telefon, digitalni e-čitač, igraća konzola s internetskom vezom itd.).
Prilikom pretraživanja internetske stranice kolačići mogu poslati podatke pretraživaču kojim se služi korisnik te omogućuju pretraživaču vraćanje tih podataka na izvornu internetsku stranicu (na primjer ID sesije ili izbor jezika).
Kolačići nama ne dopuštaju da budete izravno identificirani, već samo da dohvate određene informacije koje se odnose na vaš uređaj, vaš preglednik, vaše interakcije s internetskom stranicom ili aplikacijom koju posjećujete i, u nekim slučajevima, vašu geolokaciju.
Moguće je da korištene tehnologije mogu povezati različite uređaje koje biste mogli koristiti kako bismo s dovoljnom vjerojatnošću utvrdili da ti uređaji pripadaju vama.
3. za što se koriste kolačići na ovoj internetskoj stranici
Ova internetska stranica upotrebljava različite vrste kolačića.

Funkcijski kolačići (tehnički)

Ovi kolačići služe omogućivanju ili pojednostavnjenju elektroničke komunikacije (otkrivanje grešaka u povezivanju, prepoznavanje točaka povezivanja, sigurnost internetske stranice itd.) ili za pružanje usluga mrežne komunikacije koje možete zatražiti (podešavanje prikaza zaslona, čuvanje podataka unesenih u obrasce, košarica za kupnju [ako je primjenjivo], pristupanje korisničkom računu itd.).
Ovi kolačići su neophodni za pravilno funkcioniranje naše stranice.
Nije moguće onemogućiti uporabu ovih kolačića, a vaša privola nije potrebna kada naša stranica koristi ove vrste kolačića.

Kolačići društvenih mreža
Kolačiće na društvenim mrežama koristimo u svrhe oglašavanja i mjerenja publike, posebno kako bismo vam prikazali naše oglase kada ste prijavljeni na te društvene mreže (Facebook, Twitter, LinkedIn, itd.), te kako bi nam pomogli razumjeti interakcije i reakcije korisnika na naše reklame na tim društvenim mrežama.
Svrha ovih kolačića je također učiniti stranicu jednostavnijom za korištenje i interaktivnijom, omogućujući vam interakciju s tim društvenim mrežama i integracijom sadržaja s tih društvenih mreža na naše stranice (kao što su YouTube video snimke).
Ovi kolačići mogu posebno obraditi podatke koji se odnose na broj sadržaja koji se dijele na društvenim mrežama, činjenicu da imate račun na društvenoj mreži, praćenje vašeg pregledavanja na različitim stranicama ili na tim društvenim mrežama itd. Ove funkcije temelje se na aplikacijama trećih strana integriranim u našu stranicu. Društvena mreža koja pruža takav gumb za aplikaciju vjerojatno će vas identificirati putem ovog gumba, čak i ako niste koristili ovaj gumb kada ste posjetili našu stranicu. Ova vrsta gumba za aplikaciju može omogućiti dotičnoj društvenoj mreži da prati vaše pregledavanje naše stranice, jednostavno zato što je vaš račun na dotičnoj društvenoj mreži bio aktiviran na vašem uređaju (otvorena sesija) tijekom vašeg pregledavanja na našoj stranici.
Preporučujemo da pogledate pravilnike o zaštiti privatnosti ovih društvenih mreža kako biste saznali više o svrhama korištenja, posebno oglašavanja, informacija o navigaciji koje mogu prikupiti pomoću ovih gumba aplikacije. Ovi pravilnici trebali bi vam omogućiti da iskoristite svoje izbore s tim društvenim mrežama, osobito kroz određivanje postavki vaših korisničkih računa za svaku od ovih mreža
Za uporabu i pohranu ovih kolačića potrebna je vaša privola.

Kolačići za prilagođeno oglašavanje i sadržaj (oglašavanje)
Svrha ovih kolačića je poboljšati relevantnost reklamnih poruka i sadržaja prikazanih na našoj internetskoj stranici, kao i na medijima trećih strana.
Kada vam šaljemo promotivne poruke ili prikazujemo takav sadržaj, namjera nam je pružiti vam najrelevantnije oglase i ponude koje su prilagođene vašim potrebama ili koje će vas vjerojatno zanimati.
Ovi kolačići mogu obrađivati informacije koje se odnose na vaše osobne preferencije i izbore, vaše interese za naše proizvode i/ili usluge te vaše kupovne navike.
Dakle, ova automatizirana obrada podataka služi vašem boljem iskustvu pregledavanja:
  • da vam prikažemo relevantne oglase u pravo vrijeme,
  • da odbacimo sadržaj za koji vjerojatno nećete biti zainteresirani,
  • ili da ograničimo broj pojavljivanja istog oglasa.
Na primjer, zbog ovih postupaka obrade možemo vam prikazati oglas koji se odnosi na segment automobila koji ćete vjerojatno preferirati (npr. sportski terenac umjesto gradskog automobila ili obrnuto).
Podaci koji se obrađuju u ovom kontekstu mogu dolaziti iz različitih izvora i podložni su unakrsnoj provjeri: podaci iz naših baza podataka o kupcima, navigacijski podaci, podaci trećih strana, podaci o korištenju vašeg vozila itd. Korištenje takvih alata aktualnim je propisima definirano kao izrada profila.
Za korištenje i pohranu ovih kolačića potrebna nam je vaša privola.

Kolačići za mjerenje publike (analitika)
Svrha ovih kolačića je analizirati promet i korištenje internetske stranice te poboljšati vaše iskustvo pregledavanja.
Ovi kolačići mogu obraditi informacije o stranicama koje posjećujete, trajanju vaših posjeta stranici, o pregledniku koji koristite za posjet tim stranicama i tako dalje. Podaci prikupljeni ovim kolačićima također se mogu koristiti za izradu algoritama i profila za analizu vaših potencijalnih interesa i preferencija za naše proizvode i usluge. Te informacije možemo kombinirati s drugim informacijama, kao što su informacije iz naše baze podataka o kupcima (za više informacija o profiliranju i kako se tome prigovoriti, pogledajte našu Politiku privatnosti www.renault.hr/politika-zop.html.
Obično je potrebno dobiti vaš pristanak za korištenje i čuvanje ovih kolačića.
4. koji se kolačići koriste na ovoj internetskoj stranici
Priložena tablica sadrži popis svih kolačića koje je ova internetska stranica pohranila i/ili koristila, kao i njihove glavne karakteristike. Kad god je to moguće, ovi su kolačići smješteni na poslužiteljima koji se nalaze u Europskom gospodarskom prostoru (EGP-u). No, budući da se neki naši pružatelji usluga nalaze u zemljama izvan EGP-a, vaši se osobni podaci obrađuju u tim zemljama, a one mogu imati različite propise za zaštitu osobnih podataka od Europske unije. U tim slučajevima posebno pazimo kako bismo osigurali da se takav prijenos podataka provodi u skladu s važećim propisima, i koristimo sigurnosne mehanizme koji osiguravaju prikladnu razinu zaštite vaših podataka (posebice korištenjem Standardnih ugovornih klauzula Europske komisije). Naša internetska stranica može sadržavati kolačiće trećih strana (agencije za oglašavanje, pružatelja analitičkih usluga itd.) koji im za vrijeme trajanja kolačića omogućuju prikupljanje podataka o pregledavanju koji se odnose na našu internetski stranicu. Čuvanje i upotreba tih kolačića koje izvrše treće strane podliježu pravilima o privatnosti tih trećih strana. Obavještavamo vas o svrhi kolačića trećih strana o kojima imamo saznanja, kao i o sredstvima koja imate na raspolaganju za donošenje odluka o tim kolačićima.
Ime kolačića Vlasnik kolačića Opis kolačića Razdoblje pohrane Namjena kolačića
kameleoon Experiment XX Kameleoon Koristi se za A/B testiranja i zaobilazna rješenja Manje od 12 mjeseci Webanalitika
kameleoon Kameleoon Koristi se za A/B testiranja i zaobilazna rješenja 12 mjeseci i 2 tjedna Webanalitika
__hstc Hubspot Koristi se za praćenje posjetitelja 13 mjeseci Webanalitika
_hssc Hubspot Koristi se za praćenje sesije 30 minuta Webanalitika
_hssrc Hubspot Koristi se za utvrđivanje je li korisnik ponovno pokrenuo preglednik Nema
Webanalitika
mbox Adobe Koristi se za A/B testiranja 23 mjeseca, 24 dana Webanalitika
> s_sq Adobe Adobe Site Catalyst kolačić: prijašnja poveznica Na kraju sesije Webanalitika
s_cc Adobe Ovaj kolačić postavlja i čita JavaScript kod kako bi utvrdio jesu li kolačići omogućeni Kada je preglednik zatvoren Webanalitika
s_ppvl Adobe Kolačić Adobe Analytics koji sprema postotak stranice prikazan korisniku Na kraju sesije Webanalitika
s_ppv Adobe Koristi se kako bi se utvrdio prijašnji pregled Na kraju sesije Webanalitika
visitorID Adobe Jedinstveni identifikacijski broj korisnika s oznakom vremena i datuma 24 mjeseca Webanalitika
weboDMP Weborama Mjerenje ciljne skupine za platformu za upravljanje podacima 12 mjeseci Webanalitika
previousPage Adobe Koristi se kako bi otkrio prijašnju stranicu 13 mjeseci Webanalitika
_gid Google Sprema jedinstvenu vrijednost za svaku posjećenu stranicu, koristi se kako bi se razlikovali korisnici 24 sata Webanalitika
_ga Google Koristi se kako bi razaznao korisnike 24 mjeseca Webanalitika
_gat Google Koristi se kako bi ograničio broj upita i skupljanje podataka na  internetskim stranicama s velikim prometom 10 minuta Webanalitika
_cs_s Content Square Koristi ga usluga za kolačiće (CS) kako bi razaznala broj pogleda stranice po sesiji 30 minuta Webanalitika
_cs_id Content Square Koristi ga usluga za kolačiće (CS) kako bi razaznala korisnike 11 mjeseci i dva tjedna Webanalitika
_cs_cvars Content Square Koristi ga usluga za kolačiće kako bi zabilježila podešene varijable, iskustvo ovdje 12 mjeseci Webanalitika
_cs_c Content Square Koristi ga usluga za kolačiće kako bi pratila korisnički sadržaj 12 mjeseci i dva tjedna Webanalitika
_cs_r Content Square Nije dostupno N/A
Webanalitika
_ceg.s Crazy Egg Crazy Egg Inc, kako bi pratio kako korisnici komuniciraju sa individualnim stranicama unutar internetske stranice, s pomoću toplinske mape 3 mjeseca Webanalitika
_ceg.u Crazy Egg Crazy Egg Inc, kako bi pratio posjetitelje 3 mjeseca Webanalitika
_utma Google Koristi se kako bi razaznao korisnike i sesije 24 mjeseca Webanalitika
_utmb Google Koristi se kako bi razaznao korisnike i sesije Kada je preglednik zatvoren Webanalitika
_utmc Google Koristi se u starim verzijama Google Analyticsa kako bi prepoznao nove sesije 30 minuta Webanalitika
_utmv Google Koristi se kako bi spremio promjenjive podatke između trgovine i posjetitelja 24 mjeseca Webanalitika
_utmz Google Sprema izvor prometa ili kampanju koja objašnjava kako je korisnik došao do stranice. 6 months from set/update Webanalitika
_utmt Google Koristi se kako bi ograničio broj upita i skupljanje podataka na web-stranicama s velikim prometom 10 minuta Webanalitika
visitorID Google Koristi se kako bi raspoznao korisnika 24 mjeseca Webanalitika
demdex Adobe Koristi se kako bi raspoznao jedinstvenog posjetitelja u Adobeu 180 dana Webanalitika
dextp Adobe Zapisuje posljednji put kada je napravljen poziv za sinkronizaciju podataka 180 dana Webanalitika
dpm
Adobe Govori internim, Adobe sustavima da poziv iz Audience Managera ili ID servisa prolazi kroz podatke korisnika kako bi sinkronizirao ili zatražio identifikacijski broj 180 dana Webanalitika
FB_Pixel Facebook Za bolji uvid u način kako korisnici upotrebljavaju Facebookove proizvode, kako bismo ih mogli poboljšati. 180 dana Analitika i istraživanje
__gfp_64b Gemius Podržava alate gemiusAudience i Prism 1000 dana Analitika
kameleoon Experiment XX Kameleoon Koristi se za A/B testiranja i zaobilazna rješenja Manje od 12 mjeseci analitički
mbox Adobe Koristi se za A/B testiranja 23 mjeseca, 24 dana analitički
s_sq Adobe Adobe Site Catalyst kolačić: prijašnja poveznica Na kraju sesije analitički
s_cc Adobe Ovaj kolačić postavlja i čita JavaScript kod kako bi utvrdio jesu li kolačići omogućeni Kada je preglednik zatvoren analitički
s_ppvl Adobe Kolačić Adobe Analytics koji sprema postotak stranice prikazan korisniku Na kraju sesije analitički
s_ppv Adobe Koristi se kako bi se utvrdio prijašnji pregled Na kraju sesije analitički
visitorID Adobe Jedinstveni identifikacijski broj korisnika s oznakom vremena i datuma 24 mjeseca analitički
previousPage Adobe Koristi se kako bi otkrio prijašnju stranicu 24 mjeseca analitički
_gid Google Sprema jedinstvenu vrijednost za svaku posjećenu stranicu, koristi se kako bi se razlikovali korisnici 24 sata analitički
_ga Google Koristi se kako bi razaznao korisnike 13 mjeseci analitički
_gat Google Koristi se kako bi ograničio broj upita i skupljanje podataka na  internetskim stranicama s velikim prometom 10 minuta analitički
_cs_s Content Square Koristi ga usluga za kolačiće (CS) kako bi razaznala broj pogleda stranice po sesiji 30 minuta analitički
_cs_id Content Square Koristi ga usluga za kolačiće (CS) kako bi razaznala korisnike 11 mjeseci i 2 tjedna analitički
_cs_cvars Content Square Koristi ga usluga za kolačiće (CS) kako bi zabilježila podešene varijable, iskustvo ovdje 12 mjeseci analitički
_cs_c Content Square Koristi ga usluga za kolačiće (CS) kako bi pratila korisnički sadržaj 12 mjeseci i 2 tjedna analitički
_cs_r Content Square Nije dostupno Nije dostupno analitički
demdex Adobe Koristi se kako bi raspoznao jedinstvenog posjetitelja u Adobeu 180 dana analitički
dextp Adobe Zapisuje posljednji put kada je napravljen poziv za sinkronizaciju podataka 181 dana analitički
dpm
Adobe Govori internim, Adobe sustavima da poziv iz Audience Managera ili ID
servisa prolazi kroz podatke korisnika kako bi sinkronizirao ili
zatražio identifikacijski broj
182 dana analitički
AMCV_ Adobe Jedinstveni identifikacijski broj koje koristi Experience Cloud Solutions 24 mjeseca oglašivački
everest_g_v2 Cookie Adobe Media Optimizer postavlja kolačić everest_g_v2 nakon što korisnik klikne na reklamu klijenta Ovaj kolačić mapira klikove koji vode do drugih događaja na klijentovoj
internetskoj stranici i postavljen je na eversttech.net domeni.
36 mjeseci oglašivački
gglck Adobe Ovi kolačići koriste se kako bi dostavili reklame koje bolje odgovaraju vašim interesima. Nije dostupno oglašivački
Target: User Last Vehicle Seen Adobe Čuva posljednje pogledano vozilo 2 tjedna oglašivački
_gcl_au Google
Koristi ih Google Adsense (ne Analytics) Na kraju sesije oglašivački
psyma_participation Pysma Koristi se za ankete 3 tjedna tehnički
_55CC Fifty-Five Koristi se za spremanje pristanka korisnika na svaku skupinu kolačića 366 dana tehnički
_55tId Fifty-Five Koristi se kako bi spremio domenu internetske stranice Na kraju sesije preglednika tehnički
_55CAPV Fifty-Five Koristi se kako bi spremio sesiju/posjetitelja 30 minuta tehnički
_55CATS Fifty-Five Koristi se kako bi spremio sesiju/posjetitelja 30 minuta tehnički
5. kako je dana moja privola

Tijekom vašeg prvog posjeta našoj stranici nudi vam se da pristanete, odbijete ili konfigurirate svoje izbore u vezi s korištenjem kolačića, kroz prikaz namjenske obavijesne trake.

Svoju privolu možete povući u bilo kojem trenutku ili izmijeniti svoje izbore (na primjer prihvaćanjem samo određenih vrsta kolačića) u našem namjenskom alatu Svoj izbor kolačića možete promijeniti u bilo kojem trenutku pomoću našeg alata za upravljanje kolačićima, kojem možete pristupiti klikom na ikonu u donjem lijevom kutu.

Obavještavamo vas da, u skladu s propisima, kolačići potrebni za rad stranice ne podliježu vašem pristanku i stoga se ne mogu deaktivirati u našem alatu za upravljanje odabirom. Možda ćete se tome moći suprotstaviti putem postavki preglednika (kao što je navedeno u odjeljku "kako odbiti kolačiće" u nastavku), ali vaše iskustvo na stranici može biti pogoršano.
6. koliko dugo se čuva moja privola
Kada prihvatite ili odbijete sve ili dio kolačića na našoj internetskoj stranici, vaš će izbor biti zabilježen najviše 6 (šest) mjeseci. To znači da kada ponovno posjetite našu web stranicu, više vas nećemo pitati o korištenju kolačića tijekom tog razdoblja sve dok čuvamo vaš izbor. Nakon tog razdoblja, ponovno ćemo vas zamoliti da pristanete, odbijete ili konfigurirate svoje izbore u vezi s korištenjem kolačića.
7. kako upravljati kolačićima
Kako odbiti kolačiće?
Ako ne želite da se kolačići čuvaju ili učitavaju na vašem uređaju putem ove stranice, kolačić za odbijanje bit će postavljen na vaš uređaj, kako bismo mogli zabilježiti informaciju da ste odbili sve ili dio kolačića. Ako izbrišete ovaj kolačić za odbijanje, više vas neće biti moguće identificirati kao da ste odbili korištenje kolačića (što znači da ćete morati ponovno napraviti izbor sljedeći put kada posjetite našu stranicu).
Na raspolaganju vam je više mogućnosti upravljanja kolačićima, uključujući sprječavanje uporabe i/ili brisanje kolačića.

Alat za upravljanje izborom
Dostupan vam je alat za upravljanje odabirom kolačića koji vam omogućuje upravljanje kolačićima koji se koriste i/ili pohranjuju na ovoj stranici. U bilo kojem trenutku, klikom na poveznicu u nastavku, možete pristupiti konfiguratoru i izmijeniti svoje postavke, ovisno o vrsti kolačića.

Postavke pretraživača Kolačićima možete upravljati i putem pretraživača. 
Većina pretraživača je prema zadanim postavkama postavljena na prihvaćanje kolačića, ali ako želite možete odabrati prihvaćanje svih kolačića, potpuno odbijanje kolačića ili prihvaćanje određenih kolačića, ovisno o njihovu izvoru. Također možete redovito brisati kolačiće putem pretraživača na svojem uređaju.
Ne zaboravite odrediti postavke svih pretraživača na različitim uređajima kojima se služite (tablet računalima, pametnim telefonima, računalima itd.).
Svaki pretraživač ima različite postavke za upravljanje kolačićima i vašim izborima. Postupak promjene postavki kolačića opisan je u odjeljku Pomoć u postavkama vašeg pretraživača. Na primjer:
za Internet Explorer™: https://support.microsoft.com/hr-hr/windows/upravljanje-kolačičima-i-njihovo-brisanje-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64d ;
za Safari™: https://support.apple.com/hr-hr/guide/safari/sfri11471/mac ;
za Chrome™: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=hr
za Firefox™: https://support.mozilla.org/en-US/kb/clear-cookies-and-site-data-firefox

Moduli izdavatelja za odbijanje
Neke kolačiće treće strane možete onemogućiti tako da izravno odete na stranicu izdavatelja kolačića:
- da biste onemogućili kolačiće Google Analyticsa,: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=hr
- da biste onemogućili kolačiće za intelliAd: https://login.intelliad.com/optout.php
- da biste onemogućili kolačiće za Adobe: https://www.adobe.com/privacy/opt-out.html

8. kako ostvariti svoja druga prava
U skladu s primjenjivim zakonodavstvom o zaštiti osobnih podataka imate pravo pristupa, ispravljanja, ograničavanja, prijenosa i brisanja svojih osobnih podataka. Da biste ostvarili ta prava, pregledajte naše informacije o zaštiti vaših osobnih podataka klikom na www.renault.hr/opce-zop.html.
9. izmjene
Pravila možemo povremeno mijenjati. Obavijestit ćemo vas i/ili tražiti vaš pristanak kad god je potreban ili obavezan. Budući da su stalno dostupne nove verzije naših pravila, preporučujemo vam da ih pročitate svaki put kad posjetite našu web-lokaciju.
Posljednje ažuriranje: studeni 2022.