Grupa Renault

Renault Clio: povijest u brojkama i slikama

Renault Clio žari i pali još otkako je prvi put sišao s trake 1990., a dosad je u svijetu prodan u 16 milijuna primjeraka! Jednostavno rečeno, Clio je najprodavaniji francuski automobil svih vremena. Budući da se bliži predstavljanje obnovljene pete generacije vozila Renault Clio, odlučili smo se osvrnuti na povijest tog legendarnog modela, predstavljenu kroz brojke i fotografije… Jer svatko ima neku uspomenu na Clio!
Clio - priča o uspjehu
Clio, najistaknutiji model u Renaultovoj ponudi, ujedno je najprodavaniji francuski automobil u povijesti. Otkako je prvi put stigao u prodajne salone 1990., taj je automobil prodan u gotovo 16 milijuna primjeraka u čak 120 zemalja! 16 milijuna nije malo! Kad bismo sve te primjerke postavili jedan uz drugi, okružili bi Zemlju točno 1,6 puta. A kad bismo ih posložili jedan na drugi, bili bi 75.000 puta viši od Eiffelova tornja. Zašto je Clio bio takav hit među kupcima? Naime, kad je tek stavljen u prodaju kao zamjena za Renault 5, taj je automobil izazvao pravu revoluciju u segmentu svestranih gradskih automobila. Clio je u cijelosti bio opremljen novim i unaprijeđenim značajkama (šasija, oprema, ukupna kvaliteta i ostalo), a ubrzo je postao dostupan i u čitavom nizu inačica kako bi svi kupci, bez obzira na ukus i dubinu džepa, mogli pronaći model za sebe. „Nije dovoljno skup, sine” pisalo je nekoć na jednoj reklami.
Uspjeh svake nove generacije vozila Renault Clio gradio se na duhu i prednostima prethodnih modela. Stoga ne čudi da nakon 30 godina Clio i dalje uživa status jednog od najlegendarnijih automobila u segmentu, na svim tržištima na kojima se prodaje. I ne samo to, čak je dvaput proglašen Europskim automobilom godine! Danas se u tvornicama u Bursi (Turska) i Novom mestu (Slovenija) dnevno proizvodi više od 1400 primjeraka Renault Clio vozila. Štoviše, s proizvodne linije u Bursi svake minute siđe jedan novi Clio!

Kratak osvrt na povijesna izdanja modela Clio

U nastavku donosimo pregled različitih izdanja modela Renault Clio. Neki od njih djelovat će vam poznato, a s drugima ćete se možda susresti po prvi put.
Renault Clio
Clio Electric
Godine 1995., kao pionir električnih vozila, Renault je predstavio električni Clio s dosegom od 80 do 100 km. Baš kao i Clio s termičkim motorom, ta je inačica imala četiri udobna sjedala, profinjene presvlake i najsuvremeniju opremu. Mogla se puniti na kućnoj utičnici, a punjenje do punog kapaciteta trajalo je 8 sati.          
Renault Clio
Clio Maxi
Clio je u tren oka osvojio reli staze, da bi nedugo zatim u inačici za Skupinu A izvodio čuda na nacionalnim prvenstvima na makadamu. Godine 1995., Clio Maxi (prikazan s pokojnim Philippeom Bugalskim za upravljačem) počeo se natjecati u kategoriji Kit-Car.
Renault Clio
Clio II
Druga generacija modela Clio, predstavljena 1998., bila je veća, izraženijih oblina i prostranija. Nova ponuda modela bila je prilagođena potrebama svih kupaca, a ljubitelji sportskih automobila posebno su cijenili Clio R.S. i Clio V6.
Renault Clio
Clio IV
Četvrtu generaciju modela Clio nadahnuo je konceptni automobil DeZir, a u koncesije je stigla 2012. Bio je to prvi automobil s novim vizualnim potpisom marke koji se mogao u potpunosti personalizirati. Na opće zadovoljstvo obiteljskih kupaca, Clio je bio ponuđen i u izvedbi Grandtour.          
Renault Clio
Clio Mio
Clio Mio predstavljen je 2012. na latinoameričkom tržištu, a temeljio se na drugoj generaciji modela Clio. U 4 godine, koliko se proizvodio, prodan je u gotovo 550.000 primjeraka!
Renault Clio
Clio V E-TECH
Peta generacija modela Clio, opremljena iznimno učinkovitim hibridnim motorom E-TECH , predstavljena je početkom 2019. Nova se generacija odlikuje tehnološki naprednim putničkim prostorom i sustavima za pomoć u vožnji, uključujući sustav autonomne vožnje druge razine.          

Otkrijte RENAULT Clio
ISTA LJUBAV, NOVA ENERGIJA