Grupa Renault

Klinička testiranja u Renaultu - glas kupaca

U istraživanjima pod nazivom "klinička testiranja", potencijalni kupci imaju priliku u potpunoj tajnosti isprobati prvi prototip nekog budućeg modela. Renaultovi projektni timovi na taj način stječu uvid u prve dojmove kupaca, prikupljaju njihova mišljenja i donose ključne odluke čak tri godine prije predstavljanja novog modela. Za timove proizvođača automobila koji mjesecima rade na takvom projektu, kao što je slučaj s Renaultovim timovima, to je odlučujući trenutak koji im omogućuje da provjere jesu li potencijalni kupci u potpunosti shvatili vrijednost koju generira vozilo. Céline, voditeljica Odjela za prikupljanje informacija o potrošačima i stručnjakinja za mišljenje kupaca u Renault Grupi, povjerila nam je kako zapravo izgledaju klinička testiranja potencijalnih kupaca.

Pojam "klinički" poznat nam je iz medicine, a potječe od grčke riječi za brigu o pacijentima u bolesničkoj postelji. Međutim, u kontekstu automobilske industrije, kupci preuzimaju ulogu pacijenata kao predmeta proučavanja. 

Klinička testiranja mogu u potpunosti promijeniti smjer razvoja projekta

Prije samo godinu dana predstavljen je Renaulution, strateški plan Renault Grupe čiji je cilj u što kraćem vremenu razviti vozila i usluge koje generiraju još veću vrijednost za kupce. Stavljanje na tržište još naprednijih automobila u relativno kratkom roku nije moguće bez većeg uvažavanja zahtjeva i potreba kupaca. Klinička testiranja izravno se nadovezuju na takav pristup. 

Osmišljena su da pobude i pomognu analizirati reakcije potencijalnih kupaca koji prototip novog vozila uspoređuju s nekim konkurentnim modelom. Testovi uključuju prikupljanje i analizu mišljenja, reakcija i emocija, kako verbalnih tako i neverbalnih, a sve kako bi se provjerilo ispunjava li novi model sve elemente ključne da bi ostvario uspjeh prije nego što bude pušten u prodaju. Uvjerljiv koncept, privlačan dizajn, bolji dojam modela u odnosu na konkurentna vozila i dostupnost usluga po prihvatljivoj cijeni kriteriji su koji se temeljito proučavaju. Cilj je utvrditi nailazi li razvojni model na dobar odjek kod kupaca, što je dodatna potvrda za projektne timove i rukovoditelje projekta.    

Céline dodaje kako su "klinička testiranja faza razvoja automobila kojoj se projektni timovi posebno vesele, ali i više od toga. To je trenutak istine u kojem saznajemo pravu vrijednost razvojnog modela". 
Renault Grupa odlučila je predstaviti 24 nova modela do 2025., uključujući 10 električnih modela obuhvaćenih strateškim planom Renaulution. Uspješnost i rezultati kliničkih testiranja, kojih se godišnje provodi od pet do deset, u tom svjetlu postaju još važniji. Timovi Odjela za prikupljanje informacija o potrošačima i specijalizirane agencije zato neprestano rade na ostvarivanju ambicioznih i perspektivnih proizvodnih planova. Céline dodaje kako "činjenica da su prototipi gotovo svih modela za 2024. testirani i predstavljeni već 2021. godine dovoljno govori o kolektivnom iščekivanju i brzom tempu koji trenutačno održavamo".