EU UREDBA O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI GUMA

1. svibnja 2021. na snagu je stupila EU Uredba o energetskoj učinkovitosti guma. Prema Uredbi, gume koje dolaze na novim Renault vozilima i gume kupljene prilikom zamjene guma, opremljene su informacijama o energetskoj učinkovitosti.
Nova se Uredba temelji na ambicioznim ciljevima
Europska unija trenutno radi na drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova s ciljem da do 2050. godine postane neutralna što se tiče ugljika. Za postizanje ovog cilja potrebno je smanjenje emisija iz cestovnog prometa za 60% u odnosu na 1990.

Smanjenje emisija iz cestovnog prometa jedini je način za postizanje ovog cilja. Prema statistikama, cestovni promet čini 22% svih europskih emisija. U tom kontekstu, performanse guma imaju značajan utjecaj na potrošnju goriva i emisiju CO2 za 20 do 30%.

Novi europski standard označavanja guma omogućuje jednostavan pristup informacijama o energetskim svojstvima guma dostupnih prilikom kupnje novog vozila ili zamjene guma (kupnja novih guma).
Pregledan sustav klasifikacije energetske učinkovitosti guma
Odabir energetski učinkovitih guma ima mnogo prednosti: 
  • smanjenje emisije CO2, čime se općenito smanjuje rizik od klimatskih promjena;
  • veća sigurnost kroz veću preglednost rada guma na mokrim, snježnim ili zaleđenim cestama;
  • manje buke na cestama, jer je pomaganje okolišu povezano s manjim zagađenjem bukom;
  • stvarne uštede troškova optimiziranjem potrošnje goriva.

    

NOVI NAČIN OZNAČAVANJA GUMA

Oznake energetske učinkovitosti guma
Podaci koji se nalaze na energetskim naljepnicama vaših guma:
  • nova klasa performansi:  emisije CO2 i otpor kotrljanja na mokrom terenu sada su klasificirani od A do E u usporedbi s A do G na prethodnim oznakama;
  • ikone  koje označavaju stupanj kompatibilnosti gume za loše vremenske uvjete (snijeg, led);
  • (A-B-C) klasifikacija buke  za zaokruživanje vrijednosti podataka u decibelima;
  • referenca na model i veličinu  gume bit će dostupna na naljepnici, što će vam omogućiti i dobivanje QR koda za vaše gume na internet stranici Europske unije. QR kôd možete skenirati pametnim telefonom i dobiti cjelovit pregled podataka o performansama svojih guma.

ŠTO TO ZNAČI ZA VAS?

Bolja obaviještenost i pristup novim informacijama
U skladu s Uredbom, nudimo i informacije unutar Renaultove prodajne i servisne mreže, na našoj internet stranici i u našim komunikacijama. Od 1. svibnja 2021. nove oznake energetske učinkovitosti guma postaju dostupne na svim našim komunikacijskim kanalima i komunikacijama vezanim uz prodaju guma. Informacije će također biti dostupne u svim ovlaštenim salonima.

Nove oznake postupno će postati dostupne i tijekom internetskog iskustva prilikom kupnje novih vozila. Prethodne oznake jednostavno će zamijeniti nove oznake energetske učinkovitosti.

SAZNAJTE VIŠE

Nova uredba
Nove oznake po modelima
Uredba i EPREL registracija
Uredba i EPREL registracija