Grupa Renault

Renault osvojio 2 nagrade

  • Renault 5 Prototype proglašen je najljepšim konceptnim automobilom 2022. osvojivši više od 70 % glasova.
  • Već i prije predstavljanja novog izdanja predviđenog za 2024., Renault 5 Prototype osvaja naklonost kupaca.
  • Konceptni automobil Renault SUITE N°4, nastao u suradnji s francuskim dizajnerom Mathieuom Lehanneurom, dobio je počasno priznanje žirija.
Međunarodni festival automobila dodijelio je svoju Veliku nagradu i ove godine. Žiri od 12 stručnjaka iz raznih područja – automobilska industrija, mediji, arhitektura i industrija nakita – sastao se 3. prosinca 2021. u Parizu kako bi pregledao ovogodišnji izbor kreativnih i vizionarskih projekata te izabrao pobjednike za svaku od 14 nagrada. 
Dva Renaultova projekta privukla su pažnju. Renault 5 Prototype, novo izdanje kultnog modela koji ove godine slavi pedesetu godišnjicu postojanja, javnost je proglasila najljepšim konceptnim automobilom 2022. Konceptni automobil Renault SUITE N°4, dizajniran u znak proslave šezdesete godišnjice Renaulta 4L, dobio je počasno priznanje žirija.     

"Vrlo smo ponosni na ove dvije nagrade", rekao je Gilles Vidal, direktor Renaultova odjela za dizajn. "Oni cijene naporan rad Renaultovih dizajnerskih timova na definiranju dizajnerskog smjera Nouvelle Vague."

Renault 5 Prototype, najljepši konceptni automobil
Ove je godine Međunarodni festival automobila oživio svoju najpoznatiju nagradu – nekadašnja nagrada za najljepši automobil danas je nagrada za najljepši konceptni automobil. I po prvi put je dobitnika ove nagrade izravno birala javnost.
Zaljubljenici u automobile od 2. prosinca 2021. do 16. siječnja 2022. glasovali su putem interneta za svoj omiljeni konceptni automobil među deset dizajna koji su ušli u uži izbor. Zahvaljujući svom neo-futurističkom dizajnu dopadljivom publici, Renault 5 Prototype izabran je za najljepši konceptni automobil 2022. osvojivši više od 70 % glasova.
Renault 5 Prototype ističe Renaultovu predanost da električna vozila budu dostupna diljem Europe. Ovaj konceptni automobil kompaktni je i šarmantni gradski automobil, koji potpuno električnom izvedbom lansira jedan od Renaultovih kultnih modela u budućnost. 
"Ova nagrada je još jedan dokaz da je Renault 5 pop-ikona prošlosti, sadašnjosti, a uskoro i budućnosti. Sretni smo da je prototip naišao na dobar odjek kod medija i javnosti, a model serijske proizvodnje trebao bi biti predstavljen 2024.", dodao je Gilles Vidal.  

Počasno priznanje za Renault Suite N°4

Među 14 Velikih nagrada, žiri također dodjeljuje počasno priznanje vozilu, osobi ili tvrtki za koje smatra da su posebno zanimljivi. Ove je godine počasno priznanje žirija dodijeljeno vozilu Renault SUITE N°4, konceptnom automobilu koji je nastao u suradnji Renaulta i francuskog dizajnera Mathieua Lehanneura u znak proslave šezdesete godišnjice Renaulta 4. 
Renault SUITE N°4 originalni je konceptualni automobil inspiriran idejom hotelske sobe na kotačima. Ovaj novi model ima iste vanjske dimenzije i linije kao i kultni model, ali je sveukupni dizajn radikalniji. Svijet arhitekture i svijet automobila stapaju se u jedan kako bi stvorili hotelsku sobu na otvorenom – stražnji dio i vrata prtljažnika zamijenjeni su polikarbonatnim prozorima, karoserija ima posebnu završnu obradu koja odaje dojam cementa, dok je prednja maska izrađena od poliranog aluminija čime se postiže efekt fluidnosti i dinamike.