EU uredba o energetskoj učinkovitosti guma

1. svibnja 2021. na snagu je stupila EU Uredba o energetskoj učinkovitosti guma. Prema Uredbi, gume koje dolaze na novim Renault vozilima i gume kupljene prilikom zamjene guma opremljene su informacijama o energetskoj učinkovitosti.

Nova regulacija ikonografija

Nova se Uredba temelji na ambicioznim ciljevima

Europska unija trenutno radi na drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova s ciljem da do 2050. godine postane neutralna što se tiče ugljika. Za postizanje ovog cilja potrebno je smanjenje emisija iz cestovnog prometa za 60% u odnosu na 1990.

 

Smanjenje emisija iz cestovnog prometa jedini je način za postizanje ovog cilja. Prema statistikama, cestovni promet čini 22% svih europskih emisija. U tom kontekstu, performanse guma imaju značajan utjecaj na potrošnju goriva i emisiju CO2 za 20 do 30%.

 

Novi europski standard označavanja guma omogućuje jednostavan pristup informacijama o energetskim svojstvima guma dostupnih prilikom kupnje novog vozila ili zamjene guma (kupnja novih guma).

Bijeli Captur u avanturi

Pregledan sustav klasifikacije energetske učinkovitosti guma

Odabir energetski učinkovitih guma ima mnogo prednosti:
  • smanjenje emisije CO2, čime se općenito smanjuje rizik od klimatskih promjena;
  • veća sigurnost kroz veću preglednost rada guma na mokrim, snježnim ili zaleđenim cestama;
  • manje buke na cestama, jer je pomaganje okolišu povezano s manjim zagađenjem bukom;
  • stvarne uštede troškova optimiziranjem potrošnje goriva.

Novi način označavanja guma

Nova energetska oznaka

Oznake energetske učinkovitosti guma

Podaci koji se nalaze na energetskim naljepnicama vaših guma:

  • nova klasa performansi: emisije CO2 i otpor kotrljanja na mokrom terenu sada su klasificirani od A do E u usporedbi s A do G na prethodnim oznakama;
  • ikone koje označavaju stupanj kompatibilnosti gume za loše vremenske uvjete (snijeg, led);
  • (A-B-C) klasifikacija buke za zaokruživanje vrijednosti podataka u decibelima;
  • referenca na model i veličinu gume bit će dostupna na naljepnici, što će vam omogućiti i dobivanje QR koda za vaše gume na internet stranici Europske unije. QR kôd možete skenirati pametnim telefonom i dobiti cjelovit pregled podataka o performansama svojih guma.

Što to znači za vas?

Energetska oznaka gume

Bolja obaviještenost i pristup novim informacijama

U skladu s Uredbom, nudimo i informacije unutar Renaultove prodajne i servisne mreže, na našoj internet stranici i u našim komunikacijama. Od 1. svibnja 2021. nove oznake energetske učinkovitosti guma postaju dostupne na svim našim komunikacijskim kanalima i komunikacijama vezanim uz prodaju guma. Informacije će također biti dostupne u svim ovlaštenim salonima.


Nove oznake postupno će postati dostupne i tijekom internetskog iskustva prilikom kupnje novih vozila (nova konfiguracija vozila i internetska ponuda). Prethodne oznake jednostavno će zamijeniti nove oznake energetske učinkovitosti.

Saznajte više

Nova uredba

Nove oznake po modelima

saznajte više
Uredba i EPREL registracija

Uredba i EPREL registracija

saznajte više

Naše web mjesto i njegovi partneri koriste kolačiće za mjerenje publike i performansi web mjesta, prikazuju vam personalizirano i / ili geolocirano oglašavanje i sadržaj i omogućuju vam interakciju s našim sadržajem putem društvenih mreža. Svoj izbor možete promijeniti u bilo kojem trenutku odlaskom na odjeljak "Upravljanje kolačićima" na našoj web stranici.

saznaj više