• XCEED je novi sustav ulančanih blokova namijenjen europskim proizvođačima automobila, a služi za utvrđivanje sukladnosti svih komponenti vozila – od dizajna do proizvodnje.
  • Sustav je nastao u suradnji tvrtki Faurecia, Grupa Renault, Knauf Industries, Simoldes i Coşkunöz s tvrtkom IBM.
  • Nakon uspješnog testiranja u Renaultovoj tvornici u Douaiju, ovo inovativno rješenje sada je dostupno proizvođačima originalne opreme i dobavljačima automobilskih dijelova diljem svijeta.
  • Prvu primjenu doživjet će u partnerskim pogonima u okolici Burse, Douaija i Palencije.

Faurecia, Grupa Renault, Knauf Industries, Simoldes i Coşkunöz u suradnji s tvrtkom IBM potpisali su 21. travnja 2021. ugovor o partnerstvu za uvođenje sustava XCEED (eXtended Compliance End-to-End Distributed), zajedničkog rješenja temeljenog na tehnologiji ulančanih blokova koje u gotovo stvarnom vremenu prati usklađenost na tisuće sastavnih dijelova vozila.

Povod za današnju objavu bilo je uspješno testiranje sustava XCEED u Renaultovoj tvornici u Douaiju. Sustav će biti implementiran u tvornice u okolici Burse u Turskoj, Douaija u Francuskoj i Palencije u Španjolskoj.  XCEED je sada dostupan proizvođačima i dobavljačima originalnih dijelova diljem svijeta (neovisno o njihovoj veličini), duž čitavog lanca opskrbe.

Alat koji ispunjava sve veću potrebu za transparentnošću

U razdoblju sve strožih propisa, XCEED pomaže proizvođačima da brzo i učinkovito odgovore na njih. Nove uredbe o nadzoru tržišta stupile su na snagu u rujnu 2020. godine te su označile pojačan regulatorni nadzor postojećih vozila na tržištu. Čitav proizvodni lanac stoga se morao prilagoditi kako bi u vrlo kratkom vremenu udovoljio novim propisima.

Inkluzivna platforma za napredak automobilske industrije u Europi

XCEED je zamišljen kao platforma za praćenje sljedivosti i usklađenosti cjelokupnog ekosustava europske automobilske industrije. Osim toga služi kao alat koji olakšava usklađivanje s propisima i odgovaranje na potražnju kupaca te pomaže osnažiti konkurentnost i tehnološku suverenost proizvođača. XCEED je dizajniran tako da proizvođačima iz sektora automobilske industrije diljem svijeta, od multinacionalnih kompanija do malih i srednjih poduzeća, omogući pristup moćnom, zajedničkom digitalnom alatu.

Sustav se temelji na tehnologiji ulančanih blokova kako bi se kroz lanac opskrbe stvorila pouzdana mreža za razmjenu informacija o sukladnosti između proizvođača dijelova ili sustava i samih proizvođača vozila. Platforma XCEED pomoći će osigurati bolje i učinkovitije upravljanje sukladnošću, uz poštovanje povjerljivosti svake tvrtke, intelektualnog vlasništva i vlasništva nad podacima. Imati jedinstvenu, ali razgranatu platformu u automobilskom ekosustavu sjajan je način da se odgovori na sve strože propise bez višestrukog usklađivanja složenih podataka. Za europsku automobilsku industriju to znači učinkovitiju razmjenu informacija i jačanje povjerenja unutar i izvan ekosustava kroz automatsko dijeljenje, redovite provjere i upozoravanje na nesukladnost podataka u gotovo stvarnom vremenu. Nastalo rješenje rezultat je inicijalnih aktivnosti osnivačâ i temelji se na otvorenom pristupu upravljanja koje potiče uključivanje novih članova, a njegovoj realizaciji pridonijela je i suradnja s Glavnom upravom Connect Europske komisije.

XCEED je razvijen u suradnji s tvrtkom IBM na temelju protokola ulančanih blokova otvorenog koda „Hyperledger Fabric”. Cilj je implementirati ga u hibridnu arhitekturu koju tvori više pružatelja usluga u oblaku, među kojima je i IBM Cloud, kako bi se svaki član mogao služiti platformom u oblaku po svom izboru.

Predstavljen 2019. godine, XCEED je osmišljen i implementiran u suradnji s vodećim akterima automobilske industrije – Faurecia, Grupa Renault, Knauf Industries, Simoldes i Coşkunöz. Plod je kolektivne inteligencije i prilagodljive metodologije koja na dosad nezabilježen način omogućuje različitim tvrtkama da pristupe dijeljenim podacima i upravljaju projektima. 

Za mali tim stručnjaka koji ispisuje hibridno poglavlje Renaultova inženjerstva, najteži dio je tek počeo.