Električni prozori, servoupravljač, klima-uređaj, kamera za vožnju unatrag i GPS tek su neke od inovacija koje su zauvijek promijenile prirodu automobila, a time i svakodnevicu suvremenih vozača. Neke od njih pomogle su povećati sigurnost, dok su druge dale novi značaj udobnosti. Kartica "Slobodne ruke" uvelike je olakšala upotrebu automobila. Taj 20 godina star izum marke Renault u trenu je osvojio brojne vozače, iako isprva i nije sve išlo tako glatko.

Iako je isprva djelovala kao ekskluzivna naprava dostojna Jamesa Bonda, karticu "Slobodne ruke" postupno su prigrlili proizvođači automobila diljem svijeta i ubrzo je postala dio serijske opreme brojnih vozila. Kao i kompakti popularizirani ranih 60-ih, taj mali predmet tek nešto veći od kreditne kartice s vremenom je prerastao u jedan od vodećih Renaultovih izuma i ostavio neizbrisiv trag u povijesti automobilske industrije.

Priča o malim stvarima koje su potaknule revoluciju

Sve je počelo 2001. godine. Bližio se službeni početak prodaje Lagune II, limuzine koja je trebala utjeloviti životni stil 21. stoljeća. Međutim, dizajneri tog modela nisu bili u potpunosti zadovoljni završnim proizvodom te su ga smatrali nedovoljno inovativnim.

Neposredno prije službenog predstavljanja Lagune II, voditelj proizvoda Bernard Dumondel odsjeo je u nekom luksemburškom hotelu. U trenutku kada se s magnetnom karticom zaputio prema vratima svoje sobe da bi ih otključao, iznenada mu je sinulo: zašto i automobile ne bismo otključavali beskontaktnom karticom umjesto ključem? I tako se rodila ideja o kartici "Slobodne ruke". Dumondel je izložio svoju zamisao voditelju programa i zadivio Izvršni odbor Grupe (uključujući i samog Louisa Schweitzera, tadašnjeg direktora Grupe Renault). Projekt je ubrzo prihvaćen, a patent prijavljen.