Pariz, 10. veljače 2022. – Renault Grupa, Valeo i Valeo Siemens eAutomotive potpisali su sporazum o razumijevanju i time oformili stratešku suradnju u području dizajna, razvoja i proizvodnje nove generacije automobilskih električnih motora u Francuskoj – i to bez upotrebe rijetkih zemnih metala. 

Tri partnera udružit će svoja znanja, vještine i priznatu stručnost kako bi bez upotrebe rijetkih zemnih metala razvila doista jedinstven električni pogon koji će biti dinamičniji i trošiti manje. Svaki od partnera pridonijet će razvoju i proizvodnji dviju ključnih komponenti električnog motora: rotora i statora.

Renault će tehnološki doraditi i proizvesti rotor električno pobuđenog sinkronog motora koji neće sadržavati rijetke zemne metale i koji će pritom biti dinamičniji. Partneri će dobavljati komponente iz svojih područja, dok će cjelovitu arhitekturu "sve-u-jednom" motora Renault Grupe također razviti Renault.

Valeo i Valeo Siemens eAutomotive razvit će i proizvesti stator oslanjajući se na tehnološku stručnost tvrtke Valeo u proizvodnji statorskog paketa s bakrenim namotom. Neusporedivo iskustvo tvrtke u ovom području omogućit će povećanje gustoće bakra u statoru kako bi se generirala veća snaga uz manju potrošnju električne energije. 

Renault Grupa, Valeo i Valeo Siemens eAutomotive bit će prvi koji će od 2027. godine serijski proizvoditi 200 kW snažan električni motor bez upotrebe rijetkih zemnih metala. Motori će se za potrebe proizvođača automobila proizvoditi u Grupinoj tvornici Cléon u Normandiji u Francuskoj.

Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe, poručuje: "Sretni smo što surađujemo sa svjetski priznatim stručnjakom kao što je Valeo. Zajedno ćemo dizajnirati i razviti novu generaciju tehnološki naprednih električnih motora koji će se proizvoditi u našoj tvornici Cléon. Ova suradnja samo još više opravdava naš vodeći položaj u revoluciji električne mobilnosti i postavlja temelj za novi lanac vrijednosti u okviru automobilske industrije u Francuskoj."

Christophe Périllat, glavni direktor tvrtke Valeo, dodaje: "Ova strateška suradnja iznjedrit će značajan doprinos za električnu mobilnost. Zajedno s Renault Grupom proizvodimo novu generaciju automobilskog električnog motora, i to bez upotrebe rijetkih zemnih metala! Novi motor ispunjavat će najstrože ekološke zahtjeve i najviše standarde u pogledu performansi."  

Pioniri u području elektrifikacije automobilske industrije, Renault Grupa, Valeo i Valeo Siemens eAutomotive, spremni su ispisati novo poglavlje priče o tehnološkim dosezima električne mobilnosti.