• Oslanjanjem na snagu i iskustvo dvaju predvodnika, Renault Grupe i tvrtke Plug Power, HYVIA, smještena na četiri lokacije u Francuskoj sa sjedištem u tvornici u Flinsu, od kraja 2021. sastavljat će gorivne članke i proizvoditi stanice za punjenje vodikom. Ovi će proizvodi biti dostupni diljem Europe.
 • ‘HY’ kao vodik (en. hydrogen), ‘VIA’ kao put: Jedinstvenim i sveobuhvatnim ekosustavom HYVIA utire novi put prema mobilnosti bez emisija ugljika.
 • Zeleni vodik dobiven elektrolizom vode omogućuje vožnju bez emisija CO2, veći doseg i vrijeme punjenja od samo nekoliko minuta.
 • HYVIA obuhvaća proizvodnju, pohranu i distribuciju zelenog vodika. Prije svega to namjerava postići izgradnjom stanica za punjenje vodikom do kraja 2021., kako bismo najbolje zadovoljili potrebe kupaca.
 • U kombinaciji s rješenjima električne mobilnosti, HYVIA će do kraja 2021. staviti na tržište široku paletu lakih gospodarskih vozila pokretanih gorivnim člancima:
  • Master Van H2-TECH – veliki kombi za prijevoz robe s 12m3 obujma teretnog prostora i dosegom do 500 km.
  • Master Chassis Cab H2-TECH – veliki kombi za prijevoz glomaznog tereta s 19m3 obujma teretnog prostora i dosegom od otprilike 250 km.
  • Master Citybus H2-TECH – za prijevoz do 15 osoba, dosega otprilike 300 km.
 • Cijeli ekosustav uključivat će i bogatu ponudu rješenja financiranja i održavanja.

"Kako bismo ispunili zahtjeve mobilnosti na vodik moramo ponuditi vozila opremljena gorivnim člancima za sve intenzivne vrste uporabe, ali pritom moramo uzeti u obzir cijeli ekosustav. HYVIA nudi sveobuhvatna rješenja mobilnosti koja uključuju proizvodnju, pohranu i distribuciju zelenog vodika te široku paletu LGV-ova pokretanih vodikom. Rješenja koja zadovoljavaju nove potrebe poslovanja, velikih kupaca, flota i lokalnih zajednica koje pokreću cjelokupnu energetsku tranziciju." David Holderbach,
predsjednik društva HYVIA

Proizvodnja, pohrana i distribucija zelenog vodika

HYVIA se oslanja na iskustvo društva Plug Power, globalnog predvodnika u području pogona na vodik s više od 20 godina iskustva u postupku elektrolize i s više od 100 stanica koje distribuiraju više od 40 tona vodika svakoga dana. 

HYVIA nudi rješenja za elektrolizu, mobilne stanice za pohranu, a do kraja 2021. i stanice za punjenje vodikom koje će se proizvoditi u Flinsu u Francuskoj. Stanice za punjenje vodikom dostupne su za najam ili kupovinu te su jednostavne i sigurne za uporabu.

Bogata paleta LGV-ova s pogonom na vodikove gorivne članke

HYVIA se oslanja i na stručnost Grupe Renault, europskog predvodnika u proizvodnji električnih LGV-ova i pionira LGV-ova s pogonom na vodik od 2014.

HYVIA će do kraja godine u svojoj ponudi imati tri LGV-a s pogonom na vodik.

 • Master Van H2-TECH: veliki kombi prikladan za prijevoz robe, dosega do 500 km i teretnog obujma od 12 m3.
 • Master Chassis Cab H2-TECH: veliki kombi s još više teretnog prostora (19 m3) i dosega od 250 km.
 • Master Citybus H2-TECH: gradski minibus idealan za poduzeća i lokalne prijevoznike kojima treba vozilo za prijevoz do 15 putnika, dosega od otprilike 300 km. 

Arhitektura pogona na vodik HYVIA

Ova se vozila temelje na arhitekturi Dual Power: imaju i električni pogon i pogon na vodik. Doseg do 500 km: od toga 100 km na električni pogon, a ostatak na vodik.

Svi su opremljeni baterijom kapaciteta 33 kWh, gorivnim člankom snage 30 kW i spremnicima vodika kapaciteta od 3 do 7 kg, ovisno o inačici.

Sustavi gorivnih članaka uključuju i sklop i sve podsustave potrebne za dovod zraka i vodika, te njihovu regulaciju, ovlaživanje i rashlađivanje. 

Usluge financiranja i održavanja

HYVIA nudi rješenja za potrebe svih svojih kupaca. To uključuje dodatno financiranje (kao što su usluge najma stanica za punjenje vodikom ili vozila) te usluge održavanja unutar Renaultove mreže, jedne od najrasprostranjenijih mreža u Europi.