• Renault Grupa smanjila je potrošnju energije u svojim industrijskim i tercijarnim pogonima u Francuskoj za gotovo 10 % između 2021. i prve polovine 2022.
  • Renault Grupa ubrzava provedbu svojeg plana energetske učinkovitosti, čime ukupnu potrošnju nastoji smanjiti za 12 % do kraja 2022., odnosno za 14 % do 2023.
  • Kad je riječ o potrošnji energije po proizvedenom vozilu, cilj je do 2025. postići smanjenje od 40 % u odnosu na 2021.

Prvi rezultati inicijative za energetsku učinkovitost Renault Grupe, započete prije godinu dana, svakako su pozitivni: Grupa je već smanjila potrošnju energije u svojim pogonima u Francuskoj za gotovo 10 % (od čega se 13 % odnosi na smanjenje potrošnje plina), čime je odgovorila na potrebu za općenitim smanjenjem potrošnje energije u Francuskoj. Takvo smanjenje od 10 % predstavlja otprilike godišnju potrošnju jedne tvornice.

Primjenom mjera i uspostavom posebne organizacijske jedinice, Renault Grupa nastoji smanjiti potrošnju energije u svojim pogonima u Francuskoj za 14 % (od čega se 17 % odnosi na plin) tijekom 2023. te za 40 % tijekom 2025. u usporedbi s 2021.

Posebna radna skupina:

Kako bi ubrzala tu hitnu transformaciju, Renault Grupa u srpnju je osnovala "Radnu skupinu za energetsku krizu". Jedan od prioriteta te posebne skupine jest smanjenje potrošnje po proizvedenom vozilu. Cilj je smanjiti potrošnju s 3,80 MWh po vozilu, koliko je iznosila u 2021., na 2,20 MWh u 2025. To bi odgovaralo smanjenju potrošnje energije po proizvedenom vozilu od 40 % u manje od pet godina. Taj novi cilj učvrstit će vodeći položaj Grupe u pogledu energetske učinkovitosti i njezino mjesto među najboljima u automobilskoj industriji u cijelom svijetu.

Konkretne mjere u pogonima:

Napori uloženi u razborito korištenje energijom dio su plana energetske učinkovitosti i dekarbonizacije pokrenutog 2021. Ti napori uključuju pet glavnih koraka:

  • smanjenje potrošnje energije izvan razdoblja proizvodnje: opća isključenja (grijanje, proizvodnja komprimiranog zraka, rasvjeta) i optimizirano upravljanje isključenjima tvornica i odlascima;
  • tijekom razdoblja proizvodnje, optimizacija postavki grijanja proizvodnih radionica, logistike i tercijarnih područja;
  • provedba dnevnog praćenja potrošnje po pogonu i brza reakcija u slučaju prekomjerne potrošnje;
  • plan ulaganja u iznosu od 2,2 milijuna EUR tijekom 2022. namijenjen opremanju pogona u Francuskoj senzorima i povezanim brojilima, čime bi se upravljanje energijom učinilo još pouzdanijim, i uvođenje digitalnih "energetskih" blizanaca u okviru partnerstva s platformom Google Cloud;
  • optimizacija otiska tercijarnih i industrijskih lokacija.

 

Za više informacija: upoznajte projekte "KAIROS" (digitalno upravljanje lakirnicama), "Adjust’Air" (optimizacija ventilacijskih sustava) i "SIEREN" (upravljanje potrošnjom električne energije), koji su odabrani u završnici hackathona održanog u studenome 2021. i čije je uvođenje u tijeku!

Osim djelovanja u području energetske učinkovitosti, Renault Grupa započela je s provedbom vrlo ambicioznog plana dekarbonizacije i postizanja energetske neovisnosti svoje industrije, s ciljem postizanja udjela obnovljivih izvora u kombinaciji izvora energije od 50 % u Francuskoj do 2026., a zatim od 100 % do 2030. Ambicija je Grupe postići ugljičnu neutralnost do 2025. kad je riječ o pogonu za proizvodnju električnih vozila ElectriCity, do 2030. kad je riječ o proizvodnim lokacijama u Europi, i do 2050. kad je riječ o industrijskim postrojenjima u ostatku svijeta.