O namaNovi Renault Megane

 

 

 

 

 

NOVI RENAULT MEGANE 5 ZVJEZDICA EuroNCAP,

NAJSIGURNIJI AUTOMOBIL U SVIM KATEGORIJAMA1

 

 

 

 

 

 

S ocjenom od 37 bodova od mogućih 371 na crash-testovima EuroNCAP, Novi Renault Mégane je najsigurniji automobil u svim kategorijama zajedno2. Radi se o 11. modelu game Renault koji je dobio najveću ocjenu od 5 zvjezdica.

Temeljna sastavnica Novog Méganea - sigurnost, upisana je u njegovim genima. Bilo da se radi o pasivnoj ili aktivnoj sigurnosti, Novi Mégane je razvijen tako da bude primjeran u ova dva područja. Zato je i naslijedio sljedeću opremu :

- dvostruke senzore frontalnog sudara, inovaciju uvedenu u Laguni III,

- 6 zračnih jastuka od kojih su 2 za zaštitu trupa / zdjelice iz dva dijela,

- Renaultov sustav zaštite koji uključuje dvostruke zatezače, limitatore zatezne sile i

prilagodljive frontalne zračne jastuke iz dva dijela,

- naslone za glavu nove generacije.

Serijski je također opremljen sustavima ABS i AFU (pomoć pri naglom kočenju), a ovisno o verzijama može imati sustav ESC (Electronic Stability Control) s dodatnom funkcijom kontrole podupravljanja (CSV).

Kao i za cijelu svoju gamu, Renault temelji svoj pristup na realnoj sigurnosti i daje prednost najučinkovitijim tehnogijama za „sprečavanje, ispravljanje i zaštitu" i senzibilizaciju sudionika u prometu.

 

S ocjenom od 37 bodova od ukupnih 373 na crash-testovima EuroNCAP, Novi Mégane je najsigurniji automobil koji je ikad testirala ova nezavisna organizacija, u svim kategorijama zajedno4. Jedini proizvođač automobila koji je 11 puta osvoji najveću ocjenu od 5 zvjezica, Renault je sigurnost učinio prioritetom. Struktura s programiranim deformiranjem Novog Mégana upija energiju u slučaju sudara kako bi se na najbolji način sačuvao integritet kabine i život putnika. Materijali i čelik vrlo, vrlo visoke elastičnosti jamče najveći potencijal apsorpcije i širenja kinetičke energije. Ova globalna kontrola deformiranja omogućava smanjenje negativne akceleracije koja djeluje na putnike, a u kombinaciji s Renaultovim sustavom zaštite 3. generacije (SRP3) jamči vrlo visoku razinu zaštite.

 

SRP3 Novog Mégana uzima u obzir snagu sudara i oblik tijela putnika u vozilu. On kombinira dvostruke zatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedalima i zatezače na stražnjim bočnim sjedalima (koji ograničavaju pomicanje tijela prema naprijed smještanjem kopče sigurnosnog pojasa u razinu trupa i zdjelice), limitator zatezne sile na svim mjestima (koji smanjuje pritisak koji vrši sigurnosni pojas na trup putnika) i prilagodljiva zračne jastuke iz dva dijela (koji se napuhavaju do potrebne razine i amortiziraju sudar). SRP3 pruža najbolju moguću zaštitu od fenomena uranjanja, odnosno od isklizavanja zdjelice ispod donjeg dijela sigurnosnog pojasa, što je uzrok brojnih povreda abdomena koje su ponekad vrlo teške prilikom sudara.

 

Bočni sudar je vodeći uzrok smrtnosti u gradu (1/3 nesreća), i zbog toga mu je pridana velika pažnja s ciljem postizanja optimalnih rezultata. Dvostruki senzori bočnog sudara

uvedeni u Laguni III za polovicu skraćuju vrijeme aktiviranja bočnih zračnih jastuka. U kombinaciji s novom generacijom puno većih zračnih zavjesa, ova inovacija za 30 % povećava zaštitu glave putnika. Još jedna prednost ovog sustava je do tri puta veći pritisak zračnih jastuka za trup/zdjelicu na područje zdjelice - izloženije i otpornije - u usporedbi s područjem trupa.

 

Novi Méganovi nasloni za glavu, čije šipke za držanje mogu skliznuti u naslon za glavu a ne više u gornji dio naslona, jamče veću zaštitu vratne kralježnice u slučaju stražnjeg sudara. Više ne predstavljaju kruti element u naslonu sjedala. Sjedalo je zaobljeno i bez armature te omogućava leđima 'uranjanje' (pomak za 60 mm) u slučaju sudara i stoga smanjuje pokret glave/trupa.

 

Prednji kraj Novog Mégana Berline također je iskoristio nova tehnička rješenja s ciljem povećanja zaštite pješaka u slučaju sudara5. Odbojnik je doživio promjene u pogledu krutosti i širine za zaštitu donjih ekstremiteta (upijanje energije na razini tibije i koljena). Poklopac motora i njegova okolina (krila, zglob poklopca motora, dizajn unutrašnjeg dijela poklopca) posebno su obrađeni s ciljem sposobnosti upijanja energije).

 

Sigurnost djece predstavlja posebnu temu. Renault joj posvećuje posebna istraživanja s istom razinom zahtjevnosti kao i za podešavanje sustava za sigurnost odraslih osoba. S ocjenom od 4 zvjezdice od mogućih 5 na testu Enfant EuroNCAP, Novi Mégane je među najboljima u zaštiti djece. Pričvrsna mjesta Isofix na stražnjim bočnim sjedalima omogućuju jednostavno i potpuno sigurno postavljanje dječjih sjedala i podizača Isofix.

 

Novi Mégane također raspolaže opremom koja pomaže vozaču da predvidi rizike na cesti:

- sustav za nadzor tlaka u gumama,

- inovativni limitator-regulator brzine s osvijetljenim funkcionalnim i intuitivnim sučeljem koji se puno brže čita i vrlo je siguran,

- automatsko paljenje svjetala,

- automatsko pokretanje brisača.

Njegova bi-xenon svjetla koja prate zavoje s rotirajućim kratkim svjetlima ovisno o kutu upravljača povećavaju sigurnost u noćnoj vožnji jer poboljšavaju vidljivost reljefa ceste i naglašavaju bočno osvjetljenje.

 

U pogledu aktivne sigurnosti Novi Mégane Berline je serijski opremljen sustavom ABS s elektronskim razdjelnikom kočenja i sustavom AFU (pomoć pri naglom kočenju). Ovim sustavima se, ovisno o verzijama, pridružuje ESC (Electronic Stability Control) s funkcijom kontrole podupravljanja (CSV) za suočavanje s teškim ili nepredviđenim situacijama u vožnji.

 

Renault i sigurnost : globalni pristup oko 4 osi

Kao za cijelu svoju gamu Renault temelji svoj pristup na akcidentologiji i realnoj sigurnosti kako bi ponudio proizvode prilagođene realnim situacijama u prometu. To znači da je prioritet na najučinkovitijim tehnologijama za sprečavanje svakog rizika od nesreće, ispravljanje neočekivanih situacija u vožnji i zaštitu putnika u slučaju sudara.

 

 

1 Ocjena dobivena za zaštitu odraslih

2 Jednak broj bodova kao i Nissan Qashqai

3 Ocjena dobivena za zaštitu odraslih

4 Jednak broj bodova kao i Nissan Qashqai

5 Mégane je dobio ocjenu 2 zvjezdice od 4 u sudaru s pješakom na testovima EuroNCAP